Την άμεση κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Ταυτόχρονα, όμως, υποσχέθηκε και την… πολεοδόμησή της, η οποία έχει στο παρελθόν απορριφθεί από το υπουργείο ακριβώς λόγω του δασικού της χαρακτήρα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»), την εβδομάδα αυτή συλλέγονται οι αεροφωτογραφίες των καμένων εκτάσεων και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το νομικό της καθεστώς, προκειμένου να ακολουθήσει η κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών. «Πρακτικά, όποιος είχε νόμιμη κατοικία και ιδιοκτησία, άδεια από το Δασαρχείο, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομική άδεια, δεν έχει κάτι να ανησυχεί. Από την άλλη πλευρά, στις υπώρειες, στα ψηλά, εκεί όπου πρέπει να αναγεννηθεί το δάσος για να “κρατήσει” το έδαφος και την πλημμύρα, είμαστε υποχρεωμένοι, προφανώς, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της δασικής αναγέννησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε», ανέφερε.
Η αγωνία για τη δασική αναγέννηση, βέβαια, δεν ισχύει για όλη την περιοχή, αλλά μόνο για όση… δεν είχε παράνομα οικοδομηθεί. «Eχουμε ήδη εντοπίσει τις περιοχές που έχουν όλο το θεσμικό υπόβαθρο για να ολοκληρωθεί μια πολεοδόμηση που εκκρεμεί 20 χρόνια, που προφανώς θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά προδιαγραφές που ισχύουν εκ του νόμου σε όλη την Ελλάδα, που λένε για δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές, αποχετεύσεις, πεζοδρόμια, πρόσβαση στον αιγιαλό. Η εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια και η ύπαρξη μη οργανωμένων οικισμών με πολλά αδιέξοδα, ήταν αυτά που αποτέλεσαν ένα επιπρόσθετο, ουσιαστικό και πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Υπάρχουν τεχνικά θέματα, πολιτικά θέματα, αλλά αυτή τη στιγμή για εμάς υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο, η ανθρώπινη ζωή». Να σημειωθεί ότι η πολεοδόμηση στο Μάτι έχει επιχειρηθεί δύο φορές, σταμάτησε όμως εξαιτίας των δασικών εκτάσεων.
Οι φωτιές στην Αττική, πάντως, συνεχίστηκαν και χθες με ένα νέο μέτωπο στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας. Η φωτιά γρήγορα αντιμετωπίστηκε, ωστόσο εκατοντάδες γονείς έσπευσαν στην περιοχή όπου βρίσκονται αρκετές κατασκηνώσεις, για να απομακρύνουν τα παιδιά τους…