Τι έλεγε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πέντε ημέρες πριν την πυρκαγιά

Τι έλεγε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πέντε ημέρες πριν την πυρκαγιά

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζητούμενο πάντα στο δασοπυροσβεστικό μηχανισμό είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό και τον αριθμό των πυρκαγιών αλλά κυρίως τις καταστροφικές τους επιπτώσεις», δήλωνε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών στην κρατική τηλεόραση πέντε μόλις ημέρες πριν τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική. 

Σε μια πρώτη αποτίμηση, ο κ. Καπάκης είχε επισημάνει ότι για την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου ήταν περιορισμένος ο αριθμός των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί καθώς ο καιρός ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα και οι βροχοπτώσεις συνετέλεσαν στο να μην έχουμε αρκετές πυρκαγιές, ενώ «σχεδόν μηδενικές είναι οι καμένες εκτάσεις μέχρι στιγμής». 

«Αυτό, ωστόσο, δεν μας εφησυχάζει καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού. Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη και ο Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας», είχε τονίσει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ο κ. Καπάκης σημείωσε ότι «μόλις έληξε η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος, όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός με το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά – που είναι και ο φορέας διαχείρισης για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά το χειμώνα». 

«Πράγματι, έχει γίνει μια πολύ σκληρή και συστηματική δουλειά όλο τον χειμώνα. Απόλυτο επίπεδο θωράκισης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ωστόσο, υπάρχει αποδεκτό επίπεδο. Με τα δικά μας δεδομένα – ελληνικά, δημοσιονομικά δεδομένα- πιστεύω ακράδαντα ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ καλύτερα και από πέρυσι και από τον προηγούμενο χρόνο τόσο από πλευράς εναέριων μέσων αλλά και χερσαίων δυνάμεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: 

«Καταφέραμε παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες να έχουμε και περισσότερα εναέρια μέσα, μας βοηθάει και ο στρατός με τα πολύ καλά ελικόπτερα, Σινούκ. Να προσθέσουμε και τα πολύ καλά ελικόπτερα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να δώσουν τη δική τους μάχη». 

Η ενημέρωση του κ. Καπάκη συνοδεύτηκε από βίντεο – σποτ της Γενικής Προστασίας με οδηγίες για τα βασικά μέτρα πρόληψης των πολιτών

«Σημασία έχει ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο από άποψη διαθεσιμότητας και από πλευράς εδάφους έχουμε αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές». «Στόχος μας είναι μια πυρκαγιά που θα εκδηλωθεί να μην αποτελέσει είδηση, να σβηστεί στο αρχικό στάδιο χωρίς να προκαλέσει ζημιές», είπε χαρακτηριστικά. 

«Είναι σημαντικό να έχει σκεφθεί από πριν τι θα κάνει ο πολίτης με βάση την περιοχή στην οποία διαμένει», είχε τονίσει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στο τέλος της ενημέρωσης. 

Των δηλώσεων του κ. Καπάκη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στο Κέντρο «112», όπου και ενημερώθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς και τον ανάδοχο για την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Σύμφωνα με την τελική τροποποιημένη σύμβαση και όπως προέκυψε και από την παρουσίαση, το έργο αναμένεται να παραδοθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου «112» για την υποστήριξη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» στην Ελλάδα, με τη χρήση ΤΠΕ για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων, καθώς και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Το Κέντρο θα παρέχει δυνατότητες αυτόματης απεικόνισης της πληροφορίας θέσης καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS), επικοινωνία μέσω SMS και MMS, διασύνδεση του Κέντρου με όλους τους Φορείς Αντιμετώπισης Κλήσεων Εκτάκτου Ανάγκης (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομίας, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), διαδικτυακή πύλη portal, καθώς και δυνατότητα ταυτόχρονων κλήσεων προς το «112» με μέγιστο 1440 κανάλια φωνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή