Αποκήρυξη της αυθαίρετης δόμησης διά… νομιμοποίησης

Αποκήρυξη της αυθαίρετης δόμησης διά… νομιμοποίησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μικροπολιτική ρητορεία της κυβέρνησης, που από τη μια πλευρά αποδίδει μέρος της τραγωδίας στην αυθαίρετη δόμηση και από την άλλη υπόσχεται τη νομιμοποίησή της, επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτης. Οπως εξήγγειλε, το Μάτι (μια περιοχή με πολλά αυθαίρετα) πρόκειται να πολεοδομηθεί «για να μην ξανασυμβούν τα ίδια». Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, ζήτησε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στα ρέματα της περιοχής. Το ΤΕΕ, τέλος, αποκάλυψε ότι 156 εντελώς αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή έχουν από το 2011 νομιμοποιηθεί.

Υστερα από συνάντηση με τον δήμαρχο Ραφήνας, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για την ανάγκη να ανασχεδιαστεί του Μάτι. «Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πούμε ότι σε έναν χρόνο τα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως ήταν πριν, διότι καταλαβαίνετε ότι με όλες αυτές τις παθογένειες στον τρόπο που χτίστηκε και αναπτύχθηκε η περιοχή στο Μάτι, αν αφήσουμε έτσι τα πράγματα, θα είναι σαν να υπογράφουμε ανοιχτό συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή θα ξανασυμβούν», ανέφερε. «Χρειάζεται να υπάρχει μια αποφασιστικότητα, να υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι, να ανοίξουν δρόμοι, να ανοίξει η πρόσβαση προς τις παραλίες. Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση, αλλά και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης (πιθανότατα εννοώντας ως «συμφέροντα» όσους έχουν χτίσει στην παράκτια ζώνη). «Θα πρέπει να δούμε τις περιοχές υπό ένταξη, οικιστικές πυκνώσεις, ζητήματα που άνοιξε αυτή η κυβέρνηση μετά χρόνια». Ανάλογες δηλώσεις έκανε προχθές και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που προανήγγειλε την πολεοδόμηση της περιοχής, άρα και την παγίωση της αυθαίρετης δόμησης.

Από την πλευρά της, η κ. Δούρου με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την (αναρμόδια για το ζήτημα των κατεδαφίσεων) υπηρεσία δόμησης του Δήμου Παλλήνης, ζήτησε να κατεδαφιστούν άμεσα οι αυθαίρετες κατασκευές όπως κατοικίες, μάντρες και δημοτικοί οδοί που έγιναν μέσα σε ρέματα. Οπως αναφέρει, από τα συνεργεία που εστάλησαν για να καθαρίσουν το ρέμα της περιοχής «διαπιστώθηκε ότι έναντι των οδών Δημοκρατίας και Ποσειδώνος από την περιοχή της Ραφήνας μέχρι και την περιοχή Μάτι και για μήκος πλέον των τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων, τα υπάρχοντα ρέματα κατά τμήματα περιορίζονται από ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες – μάντρες κ.λπ.), καθώς και από δημοτική οδοποιία».

Παρανομίες

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, πάντως, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αυθαίρετα στο Μάτι που έχουν νομιμοποιηθεί μέσω των σχετικών νόμων των 2011, 2013 και 2017. Σύμφωνα με τη χθεσινή του ανακοίνωση, συνολικά στην περιοχή έχουν δηλωθεί 327 πολεοδομικές παρανομίες, εκ των οποίων οι 156 αφορούσαν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή αυθαίρετα με υπερβάσεις στους όρους δόμησης μεγαλύτερες του 40%. Σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή, το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου και το 86% αφορά β΄ κατοικίες (λ.χ. εξοχικά), το 10% α΄ κατοικία και τα υπόλοιπα ακίνητα με επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες). Οσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% νεότερα κτίσματα. Πάντως, ανάμεσα στα νομιμοποιημένα στο Μάτι αυθαίρετα δεν αποκλείεται να βρίσκονται και αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις (παρότι αυτό απαγορεύεται), καθώς οι δηλώσεις γίνονται κατά δήλωση του μηχανικού και δεν ελέγχονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή