ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικεφαλής ΟΥΚ: «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πριν νυχτώσει»

Επικεφαλής ΟΥΚ: «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πριν νυχτώσει»

Για απόκοσμο θέαμα έκανε λόγο ο επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που έσπευσαν στο Μάτι για να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία.

«Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άνθρωποι που ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, υπήρχαν άνθρωποι που δεν άφηναν με τίποτα τα σπίτια τους, παρόλο που είχαν καεί. Ανθρωποι που έψαχναν τους δικούς τους αλλά και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο προς το Λιμανάκι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των ΟΥΚ. 

Επικεφαλής ΟΥΚ: «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πριν νυχτώσει»-1

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι πολύ σύντομα εντοπίσαμε τα πρώτα θύματα και όπως χαρακτηριστικά είπε, ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας, «ενημέρωσα και την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ δήλωσε: «Στις 20:40 πήραμε την πρώτη κλήση για νεκρό». 

Η επιχείρηση

Ο κ. Μπαλτάκος γνωστοποίησε ότι η ομάδα του ειδοποιήθηκε στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Αγιο Κοσμά. 

«Φτάσαμε λίγο αργότερα καθώς ήταν έντονη η δυσκολία από τον καιρό. Με πλωτά μέσα και 7 μποφόρ καταφέραμε να προσεγγίσουμε. Εμείς φύγαμε με δύο σκάφη, ωστόσο στο λιμεναρχείο της Ραφήνας βρήκαμε πολλά πλωτά μέσα του λιμενικού, τα οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 13. Βρήκαμε επίσης 20 σκάφη ιδιωτών τα οποία τα είχε συντονίσει το λιμεναρχείο της Ραφήνας και ακόμα περισσότερα τα οποία είχαν κληθεί αυτοβούλως», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Μπαλτάκος. 

Επικεφαλής ΟΥΚ: «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πριν νυχτώσει»-2

Στην επιχείρηση, όπως είπε, πήραν μέρος και έξι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας που είχαν φτάσει μέσα από τις φλόγες στην παραλία και αυτοί με αυτοθυσία βοήθησαν τους αποκλεισμένους να επιβιβαστούν στα φουσκωτά.

«Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν εκατοντάδες πολίτες να παραμένουν στο νερό και στην ακτή (…) είδαμε τους αξιωματικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας και συντονιστήκαμε μαζί τους από θαλάσσης με φακούς. Επειτα, προσπαθήσαμε να βάλουμε τους ανθρώπους στα σκάφη.», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, σημείωσε: «Η υπηρεσία μου, τα φουσκωτά τα ιδιωτικά στα οποία είχε ανέβει πάνω έβγαλε στο λιμάνι της Ραφήνας και σε σκάφη του λιμενικού 465 άτομα και το Λιμενικό πάνω από 700».