«Ανεβασμένη» η αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Ανεβασμένη» η αξιολόγηση στο Δημόσιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από τις 230.000 που υποχρεούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επιδόσεών τους για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολογήθηκαν περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τον παραδοσιακό τρόπο (φύλλα αξιολόγησης) επέλεξαν περίπου 50.000 άτομα.

Τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά προσεχώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη συμμετοχή και το προφίλ των αξιολογουμένων αλλά και για τις επιδόσεις τους, μέσω του HRMS, του ηλεκτρονικού Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου.

Και φέτος, πάντως, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που αφορά τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων για το 2017, η ΑΔΕΔΥ επιχείρησε να ακυρώσει τη διαδικασία, παροτρύνοντας αξιολογητές και αξιολογουμένους να μη συμμετέχουν. Πέρυσι το καλοκαίρι, κατά την αξιολόγηση των επιδόσεων για το 2016, η ΑΔΕΔΥ είχε επί της ουσίας επιτύχει τον στόχο της, καθώς η αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία, ιδιαίτερα των εργαζομένων στους δήμους, είχε αγγίξει το 70%.

Το ποσοστό της αποχής, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο φέτος δεδομένου ότι βάσει των υπαρχόντων στοιχείων έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία τα 2/3 των υπόχρεων. Σημειωτέον ότι από τους συνολικά περίπου 550.000 δημόσιους υπαλλήλους στη συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης εμπίπτουν περίπου 230.000, καθώς οι υπόλοιποι (π.χ. υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά.) εμπίπτουν σε ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης.

Η αυξημένη συμμετοχή στην αξιολόγηση έναντι της περυσινής χρονιάς αποδίδεται από αρμόδια στελέχη της διοίκησης, στις προβλέψεις του νόμου που διέπει τη διαδικασία. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο αποκλεισμός όσων δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση από τις κρίσεις των προϊσταμένων λειτούργησε ως κίνητρο συμμετοχής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε και το βασικό «αγκάθι» στις άκαρπες τελικώς διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν επί μακρόν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της ΑΔΕΔΥ. Ετερος σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να συνέβαλε στη μείωση της αποχής είναι το γεγονός ότι βάσει του νόμου, η αξιολόγηση θεωρείται έγκυρη ακόμα και με τη συμμετοχή ενός εκ των δύο αξιολογητών, αλλά και μόνο του αξιολογουμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή