ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού: Αυτό που αντικρίσαμε ήταν ασύλληπτο

1--332

Ένα ακόμα φορτηγό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης γέμιζαν νωρίτερα ερυθροσταυρίτες της Πάτρας, προκειμένου να ενισχυθούν πυρόπληκτοι της ανατολικής Αττικής.

Πρόκειται για το τρίτο φορτηγό που φεύγει από τον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί.

samareites-toy-erythroy-stayroy-ayto-poy-antikrisame-itan-asyllipto0

Την ίδια ώρα η Ανδριάνα Φιλοπούλου, η αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που μαζί με άλλους ερυθροσταυρίτες βρέθηκε στο Μάτι και μπροστά στους 26 απανθρακωμένους μίλησε στο thebest.gr για όλα όσα είδαν.

«Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πολύ τραγικό, ασύλληπτο. Δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε εάν αυτό που βλέπαμε ήταν αληθινό. Η σκηνή ήταν τραγική. Να βλέπεις τόσα θύματα, οικογένειες, που ήταν αγκαλιασμένες, κατά ομάδες.

Με επικεφαλής τον Βασίλη Ανδριόπουλο αντιληφθήκαμε, επειδή υπήρχαν σε συγκεκριμένους δρόμους που οδηγούσαν στην παραλία, όπως ήταν η Δημοκρατίας και η Ποσειδώνος, πολλά καμένα αυτοκίνητα με ανοιχτές τις πόρτες, ότι πολλοί άνθρωποι τα άφησαν και κατευθύνθηκαν κάπου αλλού. Οπότε αρχίσαμε τις έρευνες και εντοπίσαμε το οικόπεδο στο οποίο ήταν τα 26 θύματα».

samareites-toy-erythroy-stayroy-ayto-poy-antikrisame-itan-asyllipto1

Οι ερυθροσταυρίτες από την Πάτρα έκαναν την πρώτη καταγραφή και εν συνεχεία σε άλλα σημεία έψαχναν για αγνοούμενους. Οι εικόνες που είδαν σκληρές και τραγικές.

«Όταν φτάσαμε εμείς τη νύχτα στο «Μάτι» ήταν απόκοσμα. Τα πάντα καμένα, ένα μαύρο τοπίο» λέει η κυρία Φιλοπούλου και κάνει τη σύγκριση με τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, όπου και ήταν παρούσα.

«Η περίπτωση της Αττικής μου φάνηκε πιο βαριά γιατί όλη αυτή η τραγωδία συνέβη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα».

Παρά την εκπαίδευσή τους ωστόσο ήταν στιγμές που οι διασώστες «έσπασαν».

«Πρέπει να έχεις ψυχραιμία, θάρρος και γνώση της κατάστασης. Προσπαθείς να επικεντρωθείς σε αυτό που έχεις να κάνεις και να το διαχειριστείς ψύχραιμα. Υπάρχουν και στιγμές που σπας, αλλά ξέρουμε τον τρόπο να το ξεπερνάμε. Έχουμε εκπαιδευτεί για να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις».

Μια ακόμα δύσκολη κατάσταση που είχαν να διαχειριστούν είναι όταν συγγενείς άρχισαν να φτάνουν στο οικόπεδο που βρίσκονταν οι 26. Ανάμεσά τους ήταν η μητέρα της 13χρονης που πήδηξε από τον βράχο και αναζητούσε τον άνδρα και τον γιο της.

«Μόλις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχαν τόσα άτομα σε μια συγκεκριμένη περιοχή συγγενείς έρχονταν να ρωτήσουν για την τύχη δικών τους ανθρώπων. Με φωτογραφίες από τα κινητά τους ρωτούσαν αν μπορούσαμε να τους πούμε για το αν ήταν κάποιοι δικοί τους στους 26. Εμείς δεν μπορούσαμε να δώσουμε τέτοια στοιχεία, το αντιλαμβάνεστε. Τα δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν και μπορεί να γνωρίζαμε αν ήταν ή όχι», λέει η κ. Φιλοπούλου και προσθέτει: «Πρέπει να συμπαρασταθείς στους συγγενείς. Προσπαθούσαμε να τους ηρεμήσουμε να τους δώσουμε κουράγιο και υπομονή μέχρι να ταυτοποιηθούν οι δικοί τους άνθρωποι».

samareites-toy-erythroy-stayroy-ayto-poy-antikrisame-itan-asyllipto2

Η ίδια πλέον βρίσκεται πάρα πολλές ώρες στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα. «Δεν έχω αποφορτιστεί γιατί με το που γύρισα είμαι στο γραφείο για τη διαδικασία της αποστολής της βοήθειας.

Επίσης την Παρασκευή αναχώρησαν από τον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας πέντε ναυαγοσώστες με δύο σκάφη, οι οποίοι επέστρεψαν την Κυριακή. Έκαναν έρευνες και βρήκαν στη θάλασσα προσωπικά αντικείμενα.

Πηγή: thebest.gr