Κατεδαφίσεις… αντί ευθυνών

Κατεδαφίσεις… αντί ευθυνών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε εξαγγελίες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επιχειρεί η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή των πολιτών σε άλλη κατεύθυνση, από την καταστροφή και τις δικές της ευθύνες. Ενα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού όπως οι ίδιοι οι υπουργοί παραδέχθηκαν, η νομοθεσία που υπάρχει δεν εφαρμόζεται. Ξαφνικά και ενώ καμία κατεδάφιση δεν πραγματοποιείται εδώ και χρόνια ελλείψει κονδυλίων, έχουν εξασφαλιστεί 5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατεδαφιστούν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 στον αιγιαλό. «Εξόφθαλμες περιπτώσεις», όχι γενικά αυθαίρετα, φρόντισε να διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Οσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ήταν «σαφής»: τις επόμενες ημέρες ή έστω σε λίγες εβδομάδες…

Ταυτόχρονα, πάντως, ο κ. Σκουρλέτης για πρώτη φορά ανέφερε ότι «τα θέματα χειρισμού αυτής της τραγωδίας και της όλης επιχείρησης διάσωσης των ανθρώπων, είναι μια συζήτηση που θα την κάνουμε εξαντλητικά». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα «θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας», τονίζοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος τομέας ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως αιχμή προς τον κ. Τόσκα.

Επανέλαβε, πάντως, εμφατικά ότι «τα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τα καιρικά φαινόμενα έκαναν τελικά ακατόρθωτη τη διαχείριση σε μεγάλο βαθμό της κατάστασης, καθιστώντας αναποτελεσματικό όποιο σχέδιο υπήρχε από πριν». Οσον αφορά την επόμενη μέρα για το Μάτι, ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το «ειδικό χωρικό», ένα πολεοδομικό εργαλείο το οποίο είχε πολεμήσει μετά βδελυγμίας στο παρελθόν. «Το ειδικό χωρικό επιλέγεται καθώς είναι συντομότερο σε σχέση με τη γνωστή διαδικασία πολεοδόμησης μιας περιοχής που κρατάει περίπου τρία χρόνια, και θα ενεργοποιηθεί από Σεπτέμβρη έτσι ώστε η περιοχή να μπορέσει να πολεοδομηθεί με κανόνες», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Μεταβατική νομοθεσία»

Οι τρεις υπουργοί παραδέχθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε «μεταβατική νομοθεσία» μέσω τροπολογίας, προκειμένου να εφαρμοστεί η… υφιστάμενη νομοθεσία και τελικώς να κατεδαφιστούν αυθαίρετα στον αιγιαλό, σε εθνικούς δρυμούς και σε αναδασωτέες εκτάσεις, των οποίων η κατεδάφιση εκκρεμεί για χρόνια. Μάλιστα, σε ερώτηση της «Κ» για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες ειδικά στο Μάτι, όπου το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν από την τραγωδία, εφόσον επρόκειτο για κατεδαφίσεις που εκκρεμούν χρόνια, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «οι επιθεωρητές δόμησης ελέγχουν αν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είχαν προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (σ.σ. υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις)». Εδειξε μάλιστα ως υπεύθυνους τους δήμους, καθώς «η σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών δόμησης των δήμων».

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει στη διάθεσή του κατάλογο με τα εκατό πρώτα προς κατεδάφιση αυθαίρετα. Συνολικά, 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 στον αιγιαλό, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό, τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών ο υπουργός Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους επιθεωρητές δόμησης μπορεί να παρέμβει, ώστε με συνοπτική διαδικασία να ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση του αυθαιρέτου και να γίνεται η κατεδάφιση. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 15 ημερών με προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ δεν θα μπορεί να κάνει διοικητικές ενστάσεις. Η τροπολογία προβλέπει επίσης την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το όριο των 135.000 ευρώ (όριο που ισχύει για τις δημόσιες προμήθειες).

Εκτός των άλλων, μέσω αυτής της τροπολογίας θα πραγματοποιηθεί με υπουργική απόφαση και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο, έργο που μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή