Επίρριψη ευθυνών στην Πυροσβεστική από περιφερειακή σύμβουλο

Επίρριψη ευθυνών στην Πυροσβεστική από περιφερειακή σύμβουλο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στην Πυροσβεστική για την οργανωμένη προληπτική εκκένωση που, όπως υποστήριξε, δεν έγινε επέρριψε κατά τη δίωρη κατάθεσή της στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα. Καταθέτοντας στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για την απόδοση ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η κ. Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, δήλωσε ότι δεν υπήρξε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, καθώς και ότι έως αργά δεν γνώριζαν ακριβώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Ειδικότερα, η κ. Τσούπρα υποστήριξε χαρακτηριστικά στην εισαγγελική λειτουργό ότι είναι διαφορετική η εκκένωση σαν «άτακτη φυγή» και άλλο η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών. «Αυτό δεν έγινε ποτέ», είπε.

Προφορική εντολή

Σύμφωνα με την ίδια, αρμόδια για να εισηγηθεί την απομάκρυνση πολιτών προς τον εκάστοτε δήμαρχο είναι η Πυροσβεστική, και όσο για την εκκένωση αποφασίζει η ίδια γιατί πλέον αυτό εμπίπτει στη διαδικασία διάσωσης των πολιτών. Οπως είπε η κ. Τσούπρα στην εισαγγελέα, στις 18.10 η Πυροσβεστική έδωσε προφορική εντολή για απομάκρυνση των πολιτών από τον Νέο Βουτζά, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς η φωτιά ήταν ήδη σε εξέλιξη. Οπως είπε, έμαθε στις 20.00 ότι η φωτιά είχε φτάσει στο Μάτι. «Εμείς βλέπαμε μια φωτιά από πάνω. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι πάει στη Διώνη. Αντίθετα δηλαδή. Στείλαμε μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους για το Συντονιστικό. Ελειπε η Πυροσβεστική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άκυρη (σημ.: η σύνθεση του Συντονιστικού)».

Μία σύλληψη

Στο μεταξύ ένας άνδρας που έβαζε φωτιές στην περιοχή του Μαραθώνα, την ώρα που ακόμα δεν είχε σβήσει η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, συνελήφθη χθες τα ξημερώματα ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς, λίγα λεπτά αφότου είχε βάλει μία ακόμα φωτιά σε οικόπεδο στην περιοχή Ριζάρη. Πρόκειται για έναν 35χρονο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «του άρεσε να βάζει φωτιά και να παρακολουθεί τους πυροσβέστες να τρέχουν να τη σβήσουν».

Συνολικά, ο 35χρονος φέρεται να είχε βάλει πέντε φωτιές με αναπτήρα, σε ξερά χόρτα, μέσα σε οικόπεδα στην περιοχή Ριζάρη, δύο από τις οποίες στις 26 Ιουλίου, την ώρα της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι. Στις φωτιές αυτές είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης. Τελικά, χθες, τα ξημερώματα περίοικοι είδαν τον 35χρονο να βάζει ακόμα μία φωτιά σε ξερά χόρτα και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ανδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έφτασαν στο σημείο και περιπολικά καταδίωξαν τον δράστη, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι αστυνομικοί τον παρέδωσαν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ο 35χρονος πήρε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, συνάντηση με το προσωπικό των ιατροδικαστικών υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά και του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός εξήρε το έργο των ιατροδικαστών οι οποίοι, όπως είπε, «συνεργάστηκαν με τρόπο άριστο σε συνθήκες κρίσης και έντασης για να φτάσουν οι σοροί όσων συνανθρώπων μας έχασαν άδικα τη ζωή τους, σύντομα στους οικείους τους.

Από την πλευρά τους, οι προϊστάμενοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ευχαρίστησαν τον κ. Κοντονή  για τη στήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή