Αύξηση μεταπτυχιακών ΕΚΠΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα ανοίγει από τον Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις μεταπτυχιακές σπουδές. Χθες, ο πρύτανής του κ. Θάνος Δημόπουλος ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους ότι στο Ιδρυμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν με βάση τον τελευταίο νόμο 4485/2017 συνολικά 183 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, με βάση τον νόμο όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που λειτουργούσαν έως και τον Ιούλιο, δηλαδή με την επίσημη ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, έπρεπε να επανιδρυθούν εναρμονιζόμενα με τις διατάξεις του νέου νόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων καθόριζε ότι κάθε πρόγραμμα μπορεί να έχει μόνο έως τρεις ειδικεύσεις. Αυτό οδήγησε στην επανίδρυση των 143 υφισταμένων προγραμμάτων και στην ίδρυση 40 νέων, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα επιστημονικά πεδία των ειδικεύσεων.

Συνολικά ιδρύθηκαν/επανιδρύθηκαν 183 προγράμματα (μονοτμηματικά, διατμηματικά, διιδρυματικά και διακρατικά) εκ των οποίων 24 λειτουργούν χωρίς δίδακτρα (ποσοστό 13%) και τα υπόλοιπα με δίδακτρα.

Η σχολή με τα περισσότερα προγράμματα είναι η Ιατρική (62), ενώ ακολουθεί η Νομική με 10 μεταπτυχιακά προγράμματα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (από 8 προγράμματα) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με 7 προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ίδρυσης/επανίδρυσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ από τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος και από το υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοσίευσης των αποφάσεων ίδρυσης/ επανίδρυσης των μεταπτυχιακών καθώς και των Κανονισμών τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους τα 183 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ θα λειτουργήσουν, καθώς δημοσιεύονται καθημερινά προκηρύξεις θέσεων εισακτέων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την κεντρική σελίδα του ΑΕΙ, όπου είναι αναρτημένος ο πλήρης κατάλογος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και τις επιμέρους ιστοσελίδες των τμημάτων.

Τα μεταπτυχιακά βέβαια έχουν μεγάλη ζήτηση. «Το προφίλ πολλών από τους υποψηφίους δεν είναι του νέου των περίπου 25 ετών, αλλά είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που αναζητούν τη βελτίωση της θέσης τους στην υπηρεσία τους ή στην επιχείρηση που εργάζονται», ανέφερε στην «Κ» η καθηγήτρια του ΕΚΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Συνολικά σε όλα τα ΑΕΙ ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα αυξήθηκαν από 211 πέρυσι σε 258 και εκείνα με δίδακτρα από 416 σε 665. Ωστόσο, σημαντικός λόγος της αύξησης είναι ότι ο νόμος επιτρέπει μόνο τρεις κατευθύνσεις ανά μεταπτυχιακό και άρα πολλές έως πέρυσι κατευθύνσεις μετατράπηκαν σε αυτόνομο πρόγραμμα.

Τα δίδακτρα

Το υπουργείο με τον νόμο 4485/2017 επεδίωξε να βάλει φραγμό σε πολύ υψηλά δίδακτρα –στα υπάρχοντα το εύρος κυμαίνεται από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και έως 15.000 ευρώ– ενώ σύμφωνα με τον νόμο το 30% των φοιτητών σε κάθε μεταπτυχιακό θα πάρει υποτροφία. Την ίδια στιγμή, πολλά ΑΕΙ βλέπουν τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ως μία πηγή συμπλήρωσης της κρατικής τους χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή