Ομόφωνα ψηφίστηκε το αίτημα παραίτησης του Ηλία Ψινάκη

Ομόφωνα ψηφίστηκε το αίτημα παραίτησης του Ηλία Ψινάκη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη ψήφισε ομόφωνα το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, απόντος του ιδίου. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, πολλοί από τους οποίους ζητούσαν να παραιτηθεί όχι μόνο ο δήμαρχος αλλά ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι, μάλιστα, ζητούσαν να διοικηθεί ο δήμος από το υπ. Εσωτερικών έπειτα από παραίτηση των αιρετών. Παράλληλα, πλήθος κόσμου βρισκόταν συγκεντρωμένο εκτός του δημαρχείου, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς περιοδικά φώναζαν ονόματα φίλων και συγγενών, ανθρώπων που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά μετατρέποντας τη διαδικασία σε συλλαλητήριο νεκρών.

Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε απαρτία, ωστόσο δεν παρευρίσκονταν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι (σε συνολικό αριθμό 33) της παράταξης του δημάρχου. Ο ίδιος ο Ηλίας Ψινάκης όχι μόνο δεν παρέστη στο δημοτικό συμβούλιο αλλά διεμήνυσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, δεδομένου ότι «όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο έχουν απλώς στόχο να διχάσουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και έχοντας χάσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος δεν μπορεί να αποπεμφθεί αλλά μόνο να παραιτηθεί εφόσον ο ίδιος το αποφασίσει. Δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο, με βάση το ψήφισμα αλλά και την αντίδραση του κόσμου πρόκειται τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσουν ο Ηλίας Ψινάκης να εκπέσει του αξιώματός του.

Εν τω μεταξύ, χθες, αποφασίστηκε αναβάθμιση της εισαγγελικής έρευνας που αφορά τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στις 23/7 αλλά και τις ενέργειες ή τις παραλείψεις που οδήγησαν στο να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να καταστραφούν περιουσίες στην Αττική. Υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων για το γεγονός ότι μια τόσο σοβαρή έρευνα είχε ανατεθεί σε λειτουργό πρώτου βαθμού, αποφασίστηκε να αναλάβει επικεφαλής της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τις φονικές πυρκαγιές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Αρμόδιες δικαστικές πηγές έκαναν λόγο για ουσιαστική αναβάθμιση της έρευνας, δεδομένου ότι πέραν της θέσης του, ο κ. Ζαγοραίος είναι ανώτερος και εμπειρότατος εισαγγελικός λειτουργός. Συν τοις άλλοις, όπως επεσήμαιναν, η διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας που συντελέστηκε στο Μάτι θα ολοκληρωθεί ταχύτερα.

Κατεδαφίσεις

Χθες, ο υπ. Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύοντας τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «κατεδάφιση αυθαιρέτων» που έχει εξαγγελθεί ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι μπουλντόζες θα γκρεμίσουν μάντρες… προς το παρόν. Δηλαδή, θα επισπευσθεί με τροπολογίες μια ενέργεια που δίχως άλλο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης και τα εν λόγω αυθαίρετα εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία. «Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην Περιφέρεια της Αττικής και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό», επισήμανε χθες (Ρ/Σ 24/7) ο κ. Σταθάκης. Οπως παραδέχθηκε, πάντως, δεν πρόκειται για αυθαίρετες κατοικίες, όπως αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί. «Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις».

Για τις αντιδράσεις

Απαντώντας στο ενδεχόμενο αντιδράσεων από τους πολίτες οι οποίοι έχουν χτίσει τις συγκεκριμένες κατασκευές, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε». Οσον αφορά την επίλυση των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και των οικονομικών ελλείψεων εξαιτίας των οποίων πολλές φορές έχουν αναβληθεί στο παρελθόν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση εγκρίθηκε χθες από το Πράσινο Ταμείο και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή