Σύλληψη Κινέζου με ερυθρά αγγελία

Σύλληψη Κινέζου με ερυθρά αγγελία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 συμπατριώτες του φέρεται να είχε εξαπατήσει, αποσπώντας εκατομμύρια ευρώ, ο Κινέζος πολίτης Χ.Ζ. που συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής, βάσει ερυθράς αγγελίας της Interpol, στο σπίτι που είχε αγοράσει στη Βούλα Αττικής. Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια υπόθεση που απασχολεί τις ελληνικές αρχές, καθώς στις αρχές Ιουλίου είχε εντοπιστεί ακόμη ένας Κινέζος στον Αλιμο, κατηγορούμενος για το ίδιο αδίκημα.

Στις 10 Ιουλίου, η Κίνα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 53χρονου υπηκόου της Χ.Ζ. Σε αυτό όριζε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ως πιθανές χώρες τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί ο καταζητούμενος. Ο Χ.Ζ. κατηγορείται στην πατρίδα του για «παράνομη απορρόφηση δημόσιων καταθέσεων», αδίκημα με μέγιστη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Χ.Ζ. φέρεται να ήταν από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2016 ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας New China Wealth & Asset Management Inc. Μαζί με συνεργούς του κατηγορούνται ότι απορροφούσαν κεφάλαια και υπόσχονταν στους επενδυτές κέρδη με ετήσιο επιτόκιο 9,5%-13%.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου οι κινεζικές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εθνικό ένταλμα σύλληψης κατά του Χ.Ζ. Εκείνος, όμως, είχε εξασφαλίσει πενταετή άδεια διαμονής (όχι εργασίας) στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2017 και είχε μετακομίσει στη Βούλα μαζί με την οικογένειά του. Αγόρασε διαμέρισμα αξίας άνω των 300.000 ευρώ και εξασφάλισε με αυτό τον τρόπο την άδεια διαμονής.

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» δίνει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε όσους πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκτήσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Μέχρι τα τέλη του 2017 περισσότεροι από 2.000 επενδυτές είχαν αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Μετά τη σύλληψή του ο Χ.Ζ. οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Ζαχαρία Κεσσέ, ο 53χρονος Κινέζος δήλωσε στην «Κ» ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομη δραστηριότητα, ούτε έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Θα αναμένει, όπως ανέφερε, όλα τα στοιχεία των κινεζικών δικαστικών αρχών και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Στις αρχές Ιουλίου ένας ακόμη Κινέζος συνελήφθη στον Αλιμο για την ίδια κατηγορία της «παράνομης απορρόφησης δημοσίων καταθέσεων». Τον εντόπισαν άνδρες του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας έπειτα από ερυθρά αγγελία της Interpol. Ο 41χρονος συλληφθείς φέρεται να είχε δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω τις οποίας εξαπατούσε καταθέτες, υποσχόμενος ετήσιο επιτόκιο μεταξύ 20% και 40%. Τα κέρδη του εκτιμάται ότι είχαν φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Και η δική του παράνομη δραστηριότητα τοποθετείται από τις κινεζικές αρχές μεταξύ 2013 και 2017. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εάν οι δύο υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή