Αστεγοι έσπευσαν ως εθελοντές στα καμένα

Αστεγοι έσπευσαν ως εθελοντές στα καμένα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε να πάμε και εμείς να βοηθήσουμε». Αυτή την επιθυμία εξέφρασε ρητά την Τετάρτη 25 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μια ομάδα συνδαιτυμόνων στα «Ανθρώπων Γεύματα», το κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Equal Society. «Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, στέλεχος της Equal Society, «εν μέσω της θλιβερής ατμόσφαιρας που είχε επικρατήσει όταν συζητούσαμε την ειδησεογραφία, γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία». Οσοι γευματίζουν στον καλαίσθητο χώρο στον Κολωνό, που θυμίζει ταβέρνα, είναι άστεγοι, άνθρωποι που φιλοξενούνται σε ξενώνες του δήμου, σε επισφαλείς κατοικίες (χωρίς ηλεκτρικό ή νερό), ακόμα και στον δρόμο. «Ως επί το πλείστον, αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και φοβούνται την ανθρώπινη επαφή», διηγείται ο κ. Σπυρόπουλος, «όμως φαίνεται ότι οι φονικές πυρκαγιές και η αιφνίδια απώλεια στέγης τούς συγκλόνισε». Αλλωστε, το πρόβλημα της μη στέγασης τους είναι εξαιρετικά οικείο.

«Αρχικά, μεταβήκαμε στην πυρόπληκτη περιοχή την Πέμπτη μόνον οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ για αυτοψία και να σχεδιάσουμε την κοινή δράση», συνεχίζει ο κ. Σπυρόπουλος. Ετσι, το Σάββατο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, που ακολούθησαν, το κλιμάκιο της Equal Society, αποτελούμενο από εργαζομένους αλλά και δέκα αστέγους, προσέφεραν εθελοντική εργασία στον ΟΤΕ στη Ραφήνα, σε ένα από τα σημεία διαλογής. Εκεί, με πειθαρχία, για οκτώ ώρες, όλοι μαζί άνοιγαν τις κούτες με τις προσφορές, τις ξεχώριζαν ανά είδη, τις κατέγραφαν. «Στο τέλος, όταν όλοι μαζί, εθελοντές, δημοτικοί υπάλληλοι και εμείς κάναμε μια αγκαλιά, δεν ξεχώριζε πλέον ποιος προέρχεται από πού», επισημαίνει συγκινημένος ο κ. Σπυρόπουλος, «εμείς ανησυχούσαμε μήπως οι εικόνες της καταστροφής τούς ταράξουν, όμως εκείνοι έδρασαν με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα». Για τους ίδιους, μια εθνική τραγωδία έγινε αφορμή αφύπνισης, «ένιωσαν και πάλι χρήσιμοι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας». Και φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ. «Εκτοτε μας ρωτούν αν θα ξαναπάμε, αλλά προ πάντων δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε οποιαδήποτε άλλη δράση οργανώνουμε».

Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας ήταν, βέβαια, τα έξι μέλη της Walkabout, της θεατρικής ομάδας αστέγων, που μέσω της θεατρικής πράξης έχουν αρχίσει να εκτίθενται και κατ’ επέκταση να κοινωνικοποιούνται. «Η ομάδα μας ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ήδη η πρώτη φουρνιά έχει “αποφοιτήσει”, έχουν όλοι βρει τον δρόμο τους», σημειώνει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Δορλής. «Η αυτοσυγκέντρωση που καλλιεργείται στις πρόβες αξιοποιήθηκε στην εθελοντική εργασία στο πεδίο: τα μέλη μας συνεννοούνταν με τα μάτια χωρίς να μιλούν». Αξιοπρόσεκτη, άλλωστε, ήταν η σιωπή των αστέγων ενώπιον της φρίκης, καθώς βρέθηκαν και στο Μάτι, μεταξύ ερειπίων. «Ηταν μια γεμάτη σιωπή, όπως λέμε στο θέατρο, πλήρης νοήματος», καταλήγει ο κ. Δορλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή