Ελληνες «χαρτογραφούν» την ηπατίτιδα Β

Ελληνες «χαρτογραφούν» την ηπατίτιδα Β

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα για την προέλευση και τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης του ιού της ηπατίτιδας Β, ο οποίος εκτιμάται ότι μολύνει τον άνθρωπο για τουλάχιστον 28.000 χρόνια, φέρνει στην επιφάνεια μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύεται στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό eLife. Οι ερευνητές μελέτησαν διαθέσιμα γενετικά δεδομένα για τους δύο πιο «διαδεδομένους» γονότυπους του ιού, HBV-Α και HBV-D, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους «δρόμους» που ακολούθησε η ηπατίτιδα Β για να καταλήξει να είναι μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες. Οπως αποκάλυψαν, το «ταξίδι» ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ η νόσος εξαπλώθηκε και στις πέντε ηπείρους, ξεκινώντας σε τοπικό επίπεδο κατά τη Νεολιθική εποχή. Ειδικά για τον γονότυπο HBV-Α ρόλο διαδραμάτισε και το δουλεμπόριο.

«Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β μολύνει τον άνθρωπο για τουλάχιστον 28.000 χρόνια, παρ’ όλα αυτά το πώς ακριβώς συνέβη η γεωγραφική διασπορά στο παρελθόν των δύο γονότυπων με τη μεγαλύτερη εξάπλωση, HBV-D και HBV-Α, δεν είχε μελετηθεί», ανέφερε η κυρία Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, υποψήφια διδάκτορας στη Μοριακή Επιδημιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη, Τιμοκράτης Καραμήτρος, Γαρυφαλλιά Στεφάνου, Κωνσταντίνος Αγγελής, Αγγελος Χατζάκης και Δημήτριος Παρασκευής από το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μαμάη από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αννα Κράμβη από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλυσης όλων των διαθέσιμων γενετικών δεδομένων από 916 ιούς HBV-D και 493 ιούς HBV-Α με παγκόσμια δειγματοληψία, με μεθόδους μοριακής επιδημιολογίας. Από την ανάλυση προέκυψε για πρώτη φορά ότι η γεωγραφική προέλευση του γονότυπου D της ηπατίτιδας Β (HBV-D), δηλαδή οι περιοχές απ’ όπου ξεκίνησε η διασπορά, ήταν η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή. Αντίστοιχα, η προέλευση του γονότυπου Α της ηπατίτιδας Β (HBV-Α) εκτιμάται ότι είναι η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία.

Εξάπλωση

Επίσης βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο της παγκόσμιας εξάπλωσης αυτών των γονότυπων. «Η διασπορά του HBV-D συνέβη εξαρχής και προς τις πέντε ηπείρους», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής. Σύμφωνα με χάρτη ο οποίος αποτυπώνει τους δρόμους της διασποράς και που δημοσίευσαν οι ερευνητές, ο ιός επεκτάθηκε προς Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Από την Ασία και μέσω του Βερίγγειου Πορθμού έφθασε στην Αμερική. Κατά τους ειδικούς, οι πρώτες τοπικές μεταδόσεις του συγκεκριμένου γονότυπου έγιναν κατά τη χρονική περίοδο της πρώιμης ανάπτυξης της γεωργίας, τη Νεολιθική εποχή.

Από την άλλη, ο γονότυπος HBV-Α ακολούθησε δύο ξεχωριστές διαδρομές εξάπλωσης: μία από την Ευρώπη και μία προς την Αφρική. Από την Αφρική συνέβησαν μεταγενέστερα περαιτέρω μεταδόσεις προς τη Βραζιλία, την Αϊτή και την Ινδία, ως αποτέλεσμα μετακινήσεων πληθυσμών και του δουλεμπορίου προς αυτές τις περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή