ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδοσιακό τρεχαντήρι απειλείται με καταστροφή

unnamed

Τη διάσωση ενός παραδοσιακού τρεχαντηριού ζητεί από τις αρχές ο Eλληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αύριο το πρωί, στην παραλία της Πάχης, η μπουλντόζα θα καταστρέψει ακόμα ένα ψαράδικο καΐκι. Είναι ο "Κωνσταντίνος", φτιαγμένο από τους καλύτερους καραβομαραγκούς, τον Μανώλη Ψαρρό και τον Μανώλη Τσίκη. Μοναδικό τρεχαντήρι (1982) 10 μέτρα από ιρόκο και Σαμιώτικο πεύκο. Εξαιρετικής κατασκευής, συντήρησης και ομορφιάς. Ο Δήμος Νέα Περάμου προσπάθησε να το σώσει από το σπάσιμο, αλλά οι αρμόδιοι ζήτησαν να ελαττωθεί η επιδότηση προκειμένου να μην καταστραφεί και να σωθεί από τον Δήμο.

Όπως είναι αυτονόητο, για άλλη μια φορά τα ψέματα και η προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου κερδίζουν έδαφος. Είχαν υποσχεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα διέσωζαν 39 παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, αλλά χωρίς να ρωτήσουν τους ειδικούς, επιλέξανε ορισμένα με κριτήριο την παλαιότητα και όχι την ποιότητα κατασκευής, γραμμής και αντιπροσωπευτικότητας. Το "Κωνσταντίνος" είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακής ναυπηγικής και ζητάμε να διασωθεί.

Το Υπουργείο για την αιτούμενη διάσωσή του, απαιτεί την ελάττωση της επιδότησης επιβάλλοντας μείωση της αποζημίωσης του αλιέα στο 20% του συνολικού ποσού, επικαλούμενο την ύπαρξη δήθεν Ευρωπαϊκής νομοθετικής διάταξης, ενώ στην περίπτωση που προβλέπεται η βάρβαρη καταστροφή του ο αλιέας λαμβάνει το 100%.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να αποδεχτούν και άλλον βιασμό της ιστορίας και της παράδοσής τους».