Αιτήματα κατοίκων προς Τσίπρα

Αιτήματα κατοίκων προς Τσίπρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένες δεσμεύσεις ότι θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών και των δικτύων τους φέρεται ότι έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αντιπροσωπείες κατοίκων από τον Νέο Βουτζά και το Μάτι στη μεταξύ τους τρίωρη συνάντηση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Τη συνάντηση προκάλεσε επιστολή κατοίκων του Ματιού στον κ. Τσίπρα.

Για τους κατοίκους στο Μάτι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τον αμίαντο (στέγες Ελενίτ) και τον μόλυβδο από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Πολλοί κάτοικοι κοιτάζουν τα ερείπια των σπιτιών τους και βήμα βήμα αποφασίζουν να συλλέξουν ό,τι απέμεινε, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες). Τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν εκδώσει οδηγίες απομάκρυνσης τοξικών υλικών και κυρίως του αμιάντου, αμέσως μετά τη φωτιά, τις οποίες επικαιροποίησαν χθες, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα συνεργεία για να κάνουν μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις αυτών των στοιχείων.

Οπως προκύπτει από αναρτήσεις που έκαναν οι δύο αντιπροσωπείες των κατοίκων το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες που έχουν ακόμα και «πράσινο» χρώμα (σ.σ. μερικές ζημιές), ενώ θα ξανακτισθούν οι κατοικίες που κατεστράφησαν εντελώς στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και εφόσον είναι μικρότερες των 150 τετραγωνικών μέτρων. Οι κατοικίες όλων των κατηγοριών που υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις ίδιες αναρτήσεις, θα απαλλαγούν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2018. Τα χρήματα για την κατασκευή τους θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

O κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα αποκατασταθούν τα δίκτυα ρεύματος και τηλεφωνικού δικτύου –υπάρχουν σοβαρά παράπονα ιδιαίτερα στον Νέο Βουτζά ότι ο ΟΤΕ προχωρά πολύ αργά, με αποτέλεσμα το δίκτυο να αναμένεται να αποκατασταθεί στο τέλος του μήνα–, ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργων στην Πεντέλη πριν από το φθινόπωρο. Για αυτό θα χρειασθεί να κατασκευασθούν το ταχύτερο κορμοδέματα κατά τα πρότυπα της Πάρνηθας αλλά και του Κρόνιου λόφου στην Ολυμπία μετά τις πυρκαγιές του 2007. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σε αυτό τον τομέα έχει δυσκολίες με το Δασαρχείο Πεντέλης, που στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ για κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης έπειτα από πυρκαγιές.

Πάντως, η περιορισμένη έκταση της καταστροφής, σημείωναν χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές, δεν επιτρέπουν στη χώρα μας να αντλήσει χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους όπως είχε κάνει με τις φωτιές της Ηλείας, οπότε είχαν αντληθεί 83 εκατομμύρια ευρώ.

Επιτύμβια στήλη

Ενα πιο ειδικό θέμα ετέθη από τους κατοίκους στο Μάτι, οι οποίοι ζήτησαν μια πλήρη λίστα των θυμάτων, επιθυμώντας να καταγραφούν σε μια επιτύμβια στήλη στο λιμάνι του οικισμού. Εκεί είχαν καταφύγει τις δραματικές ώρες το βράδυ της 23ης Ιουλίου περισσότεροι από 500 άνθρωποι, καθώς πρακτικά αποτελεί τον μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο στο Μάτι. Υστερα από ένα δίωρο άρχισαν να απομακρύνονται χάρη στην πρωτοβουλία ενός επιχειρηματία από το Μαρκόπουλο, που εμπορεύεται πλαστικές λέμβους. Την προηγούμενη μέρα στον ίδιο χώρο είχε γίνει τουρνουά βόλεϊ με τη συμμετοχή πολλών νέων από το Μάτι. Ο διοργανωτής, κάποια μέλη της οικογένειάς του αλλά και αρκετοί από τους συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα την επόμενη μέρα, βρίσκοντας τραγικό τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή