ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέσβος: Διαψεύδεται η δημιουργία νέου hotspot δυναμικότητας έως 17.000 ατόμων

Λέσβος: Διαψεύδεται η δημιουργία νέου hotspot δυναμικότητας έως 17.000 ατόμων

Αναστάτωση  αλλά και σοβαρές αντιδράσεις από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε πληροφορία που μεταδόθηκε και σύμφωνα, με την οποία το πρώην εργοστάσιο «Σουρλάγκα» στο Πέραμα της δυτικής πλευράς της εισόδου του Κόλπου της Γέρας θα μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις φήμες στο χώρο πρόκειται να στεγαστούν από 10.000 έως 17.000 άτομα.

Σήμερα ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος, εκπροσωπώντας την Μαρία Αγγελή, διευθύνουσα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας ΓΕΡΑ ΑΕιδιοκτήτριας του πρώην εργοστασίου διέψευσε μιλώντας στο ΑΠΕ οτιδήποτε σχετικό λέγεται ή γράφεται.
Κάνουμε γνωστό σε όλους, με αφορμή φήμες και σχετικά δημοσιεύματα για τη μετατροπή των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ότι ουδέποτε υπήρξε προς την εταιρεία μας σχετική πρόταση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ούτε και αντίστοιχη πρόθεση δεν υπήρξε ποτέ από την εταιρία μας. Επίσης καμία απολύτως εργασία δεν υπήρξε στις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και καμία εργασία δεν έχει προγραμματισθεί», σημείωσε ο κ. Πέτσικος.

Των δημοσιευμάτων είχαν προηγηθεί αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες είχαν ξεκινήσει και εργασίες στο πρώην εργοστάσιο. Ακολούθησε η δημιουργία «ομάδων περιφρούρησης που ήλεγχαν σπίτια των χωριών της Γέρας για την πιθανότητα εγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε αυτά. Μάλιστα σε μια περίπτωση εκκένωσαν ένα σπίτι στο οποίο στεγάζονταν από δυο Τσέχες αλληλέγγυες πέντε Αφρικανοί αιτούντες άσυλο.

Την Κυριακή αλλά και χθες Τετάρτη το απόγευμα στο Πέραμα πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της προοπτικής της λειτουργίας του πρώην εργοστασίου ως hot spot.
Κι όλα αυτά παρά τις διαψεύσεις τόσο των στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση των κατοίκων
Με ανακοίνωσή τους οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες της Γέρας, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο ότι τις τελευταίες μέρες όλο και πληθαίνουν οι φήμες ότι το ιστορικό βυρσοδεψείο Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, άλλως όπως καλείται hot spot.

Τις φήμες αυτές ενισχύουν τόσο η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την επιστροφή και εγκατάσταση μεταναστών από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη χώρα καταγραφής, θεωρούμενης ως τέτοιας της χώρας μας, όσο και η επαναλειτουργία κλειστού μέχρι πρότινος ξενοδοχείου στο Πέραμα της Γέρας με εγκατάσταση σε αυτό μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) δραστηριοποιούμενης στο μεταναστευτικό, αλλά και εν κρυπτώ εγκατάστασης σε κατοικία στο Πέραμα μεταναστών συνοδευόμενων και συνεπικουρούμενων από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης τέτοιας δραστηριότητας!