Οικονομική αρωγή στους πυρόπληκτους που έμειναν άστεγοι

Οικονομική αρωγή στους πυρόπληκτους που έμειναν άστεγοι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική βοήθεια – στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους για την επισκευή των σπιτιών τους, συνολικού ύψους 132 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, για κτίσματα που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες και έχουν πάθει ολική καταστροφή και γι’ αυτό πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν, η οικονομική αρωγή είναι ύψους 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου. Για κτίρια – κατοικίες που έχουν πληγεί αλλά επισκευάζονται, η αρωγή φτάνει τα 550 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτιρίου έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου, σε συνδυασμό αποζημίωσης των πληγέντων φερόντων και μη φερόντων στοιχείων.

Προβλέπονται, ακόμα, χορήγηση αρωγής και για άλλες χρήσεις κτιρίων, αναλογικά προς τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και η χορήγηση των τόκων των δανείων για τον σκοπό της αποκατάστασης κτιρίων.

Επίσης, στη διαδικασία τελικής έγκρισης βρίσκεται η κοινή απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και αναμένεται η άμεση έκδοσή της.

Τέλος, εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αποκατάσταση των κτιρίων των περιοχών αυτών.

Ταυτόχρονα, ήδη 569 νοικοκυριά και 30 επιχειρήσεις είχαν λάβει μέχρι την Τετάρτη το εφάπαξ επίδομα πυροπλήκτων, ύψους 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, μέχρι την Τετάρτη είχαν κατατεθεί 3.320 σχετικές αιτήσεις, οι 1.171 στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.263 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 539 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 347 στα κεντρικά του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοτόμησης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι, καθώς και στα ρέματα Καβουνίδου και Λυκόρεμα προκειμένου να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή