ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φονική πυρκαγιά: Στο τέλος του μήνα η κλήση των υπόπτων

Φονική πυρκαγιά: Στο τέλος του μήνα η κλήση των υπόπτων

Με ορίζοντα το τέλος του μήνα οι εισαγγελικές αρχές «τρέχουν» την έρευνα για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να είναι σε θέση να διαμορφώσουν σαφή εικόνα και να καλέσουν τους πρώτους υπόπτους για εξηγήσεις σχετικά με σειρά εγκληματικών παραλείψεων και πράξεων, οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στο τραγικό αποτέλεσμα της βιβλικής καταστροφής.

Τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων όσο και από τα στοιχεία που έχουν ήδη διαβιβαστεί από την Πυροσβεστική για τις κρίσιμες συνομιλίες στελεχών του σώματος κατά την εκδήλωση και την επέκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι προκαλώντας εκατόμβη νεκρών, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο των ερευνών επιχειρούν να αξιολογήσουν τις ευθύνες συγκεκριμένων κρατικών παραγόντων από την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ., τους δήμους και την περιφέρεια και να καταλήξουν στον κατάλογο των πρώτων υπόπτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών, οι πρώτοι υπεύθυνοι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη αναμένονται στο τέλος Αυγούστου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προέρχονται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παράλληλα με τις έρευνες των εισαγγελέων, στις οποίες μετέχουν προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης έχει φθάσει ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων της καταστροφής και ήδη αναζητούνται για να καταθέσουν ως μάρτυρες, τις επόμενες ημέρες, συγγενικά τους πρόσωπα και επιζώντες της πυρκαγιάς.

Καταθέσεις με εισαγγελική παραγγελία θα λάβει και το Λιμεναρχείο Ραφήνας και το υλικό αυτών των καταθέσεων θα διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές το συντομότερο δυνατόν.

Και ενώ η ποινική διαδικασία για απόδοση ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ή σε όποιον άλλον προκύψει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να κατατεθούν και οι πρώτες αγωγές συγγενών θυμάτων και επιζώντων της καταστροφής που θα ζητούν αρμοδίως αποζημιώσεις. Αλλωστε, η δικαστική διαδικασία σχετικά με την πλήρη εκκαθάριση των ευθυνών για τις εγκληματικές παραλείψεις θα κρατήσει πολύ καιρό.