Με ρυθμούς χελώνας οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων

Με ρυθμούς χελώνας οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόλις τρία πλήρως αδειοδοτημένα υδατοδρόμια επιθυμεί η χώρα να ανοίξει την αγορά των υδροπλάνων, η οποία προς το παρόν παίρνει παράταση. Η γραφειοκρατία και η κρατική καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση πλαισίου, σε συνδυασμό με τον άγνωστο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων, αποθαρρύνουν σημαντικά τους πιθανούς επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ως σημαντική ευκαιρία τα ελληνικά υδατοδρόμια, με την προϋπόθεση βέβαια αυτά να λειτουργήσουν. Σήμερα είναι αδειοδοτημένα μόλις τρία υδατοδρόμια, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα και στους Παξούς, ενώ σε διαδικασία αδειοδότησης (έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι) βρίσκονται ακόμη 25. Στόχος είναι το δίκτυο της χώρας να φιλοξενήσει περίπου 60 υδατοδρόμια συνολικά. Οπως εξηγούν, μάλιστα, στελέχη που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, «όσα περισσότερα υδατοδρόμια δημιουργηθούν τόσο εκτενέστερο θα είναι το δίκτυο των πτήσεων των υδροπλάνων, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος».

Ενα από τα κυριότερα εμπόδια κατά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες. Και αυτό γιατί μεγάλο μέρος των εμπλεκόμενων φορέων δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε ζητήματα υδατοδρομίων, ενώ ταυτόχρονα οι προβλέψεις του νομοθέτη είναι λίγο περίπλοκες, όπως εξηγούν ειδικοί. Συγκεκριμένα, εφόσον ένας λιμένας δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), θα πρέπει να γίνει ΜΠΕ για το σύνολο του λιμένος, και όχι μόνο για το κομμάτι όπου αναπτύσσεται το υδατοδρόμιο. Σημειώνεται ότι τα υδροπλάνα, εκτός από τόνωση της τουριστικής επιβατικής κίνησης, πρόκειται να εξυπηρετήσουν και άλλες ανάγκες, όπως αεροδιακομιδής ασθενών, έρευνας και διάσωσης, μεταφοράς φαρμάκων.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Ελευσίνας που δρομολογούν από κοινού η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) και η Hellenic Seaplanes. Στόχος είναι η δημιουργία κεντρικής βάσης του δικτύου στην Αττική, δεδομένης της εύκολης πρόσβασης μέσω της Αττικής Οδού και του προαστιακού, η οποία θα αποτελεί το σημείο εκκίνησης για δεκάδες προορισμούς. Το υδατοδρόμιο Ελευσίνας θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, με άνετους χώρους υποδοχής, γραφείων και ιατρικής μονάδας με ασθενοφόρο για την άμεση διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Παράλληλα, ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα φιλοξενεί και εμπορικές χρήσεις – καταστήματα, εστιατόρια και πολυχώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στελέχη, μάλιστα, του ΟΛΕ κάνουν λόγο για έναν «υπερσύγχρονο θαλάσσιο αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών», προσθέτοντας επίσης ότι «η αξιοποίηση των υποδομών του λιμένος Ελευσίνας θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη και τη γύρω περιοχή και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τους Ελληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες». Οπως σχολιάζουν, «ο ΟΛΕ έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα, γιατί η Αττική χρειάζεται ένα μητροπολιτικό υδατοδρόμιο». Επόμενο βήμα για το έργο είναι πλέον η διαδικασία της αδειοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή