Τα λάθη που κάνουμε με τα αντηλιακά

Τα λάθη που κάνουμε με τα αντηλιακά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και γνωρίζουμε όλοι σήμερα πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος για την επιδερμίδα μας, εξακολουθούμε να κάνουμε το ίδιο σφάλμα: να θεωρούμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο στις διακοπές ή μόνον όταν πηγαίνουμε για μπάνιο.

Μέσα στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις που δεν διαθέτουν πράσινο, δεν υπάρχουν δένδρα στους δρόμους να προσφέρουν σκιά στους διαβάτες, ενώ, ακόμα και όταν οδηγούμε ή κινούμαστε με επίγεια μέσα μεταφοράς, δεν είμαστε προστατευμένοι, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια των αυτοκινήτων. Αγνοούμε ότι στη χώρα μας πρέπει να προστατευόμαστε ακόμη και από την ανακλώμενη ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ανάγκη ή μη αντηλιακής προστασίας στην πόλη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, όπως αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, πρ. πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών, διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College.

Λάθος: Φοράμε αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο, όταν κινούμαστε στην πόλη, για να μην αποκτήσει η επιδερμίδα μας γερασμένη όψη.

Σωστό: Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνον από ρυτίδες, πανάδες, σημάδια φωτογήρανσης, αλλά και από αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων που ευθύνονται για καρκινογενέσεις στο δέρμα. Γι’ αυτό πρέπει να καλύπτουμε με αντηλιακό όλα τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος. Για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Λάθος: Βάζουμε αντηλιακό, όταν πηγαίνουμε για μπάνιο, μόνον όσο κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Σωστό: Βάζουμε αντηλιακό είκοσι λεπτά πριν μπούμε στη θάλασσα, φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά και διατηρούμε το αντηλιακό στο δέρμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία είτε κάτω από την ομπρέλα είτε μέσα στη θάλασσα. Ο ήλιος που ανακλάται από την άμμο ή το νερό της θάλασσας προσβάλλει την επιδερμίδα μας.

Λάθος: Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα.

Σωστό: Το αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα έχει περιορισμένη επιπλέον προστασία. Είναι προτιμότερη η συχνή επάλειψη. Επίσης, δεν αγοράζουμε ποτέ αντηλιακά από πλανόδιους ή όσα δεν αναγράφουν τα συστατικά ή παρασκευάζονται ανώνυμα από μη ειδικούς.

Λάθος: Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο που χρησιμοποιούν μανιωδώς οι γυναίκες προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης UV).

Σωστό: Τα προϊόντα αυτά (self tanning) δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Και αν έχουμε «μαυρίσει», χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε το αντηλιακό στην πόλη, διότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν φίλτρα.

Λάθος: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο είναι εξίσου αποτελεσματική με τα κοινά αντηλιακά.

Σωστό: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο προσφέρει προστασία, αλλά πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Ολα τα αντηλιακά δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες: εκείνα που περιέχουν οργανικές ουσίες και εκείνα που περιέχουν νανοσωματίδια μέταλλων. Θα πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι αναγράφουν την ημερομηνία λήξης. Οι έλεγχοι της πολιτείας είναι περιορισμένοι έως ελάχιστοι, γι’ αυτό η ευθύνη των καταναλωτών είναι μεγάλη. Στην αγορά διατίθενται και αντηλιακά από φυσικά συστατικά, τα οποία όμως είναι ακριβότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή