Του έκλεψαν την ταυτότητα και αντιμετωπίζει ισόβια

Του έκλεψαν την ταυτότητα και αντιμετωπίζει ισόβια

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία που διηγήθηκε ο κ. Μιχάλης Τάσης στην «Κ» όσο απίστευτη και εάν δείχνει, είναι αληθινή και παραπέμπει με λεπτομέρειες στο «πώς μπορεί να μπλέξεις πολύ άσχημα στα καλά καθούμενα… από το πουθενά». Ο ίδιος βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια, εν αγνοία του, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας-φάντασμα και σήμερα είναι κατηγορούμενος σε μια υπόθεση για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ. «Αφού συνέβη σε εμένα μπορεί να συμβεί στον καθένα», λέει στην Κ.

Ολα θεωρητικά ξεκίνησαν κάποια στιγμή μετά το 1998, όταν αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα. Μέχρι τότε εργαζόταν ως τεχνίτης. Επιαναν τα χέρια του και είχε φτιάξει πολλά σκηνικά τηλεοπτικών στούντιο στη Παιανία. Οι δουλειές, όμως, κάποια στιγμή πήραν τον κατήφορο και όταν του παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να μετακομίσει στον Καναδά την άρπαξε αμέσως. Εκεί παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά και ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά ως διαχειριστής –ουσιαστικά θυρωρός– ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων και στη συνέχεια ως μάγειρας σε ένα εστιατόριο. Τα χρόνια περνούσαν και ο ίδιος πίστευε πως δεν θα επέστρεφε πότε στην Ελλάδα. Αυτό μάλλον πίστεψαν και εκείνοι που έκλεψαν τη ταυτότητά του και του φόρτωσαν χρέη, θεωρώντας προφανώς πως ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού δεν θα το ανακάλυπτε ποτέ.

Το 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα για κάποιους μήνες και το 2012 μόνιμα πλέον. Αρχικά αποφάσισε να τακτοποιήσει μια οικογενειακή εκκρεμότητα: να αλλάξει το επίθετό του. Ηταν ο όρος στην διαθήκη του παππού του (που δεν ήθελε να χαθεί το επίθετο) για να κληρονομήσει κάποια κτήματα. Για τέσσερις μήνες έτρεχε από τη μια υπηρεσία στην άλλη και τελικά τον Απρίλιο του 2012 από Τσιάβος το επίθετό του έγινε Τάσης.

Το 2014, όταν χρειάστηκε να κάνει την πρώτη φορολογική του δήλωση, ξεκίνησε – ή μάλλον έμαθε για την απίστευτη υπόθεση στην οποία είχε μπλέξει εν αγνοία του. Τότε, μια υπάλληλος της ΔΟΥ τον ενημέρωσε για μια οφειλή –900 ευρώ– για λογαριασμό της εταιρείας του στο Μαρούσι. Εκείνος ήταν βέβαιος πως είχε γίνει κάποιο λάθος. Οταν επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που είχαν στο σύστημα ήταν τα δικά του, πάγωσε. Εγραψε σε ένα χαρτάκι το όνομα και τη διεύθυνση της επιχείρησης που υποτίθεται του ανήκε, και μαζί με τη σύζυγό του μπήκαν στο αυτοκίνητο.

Στη λεωφόρο Κηφισίας στάθηκαν για λίγα λεπτά έξω από το κατάστημα που θεωρητικά ήταν δικό του. Είχε μέσα πολυτελή είδη υγιεινής αλλά άλλη επωνυμία στη βιτρίνα. Μπήκαν μέσα και παριστάνοντας τους πελάτες έπιασαν συζήτηση με τους πωλητές που τους συστήθηκαν ως ιδιοκτήτες. Επρόκειτο για το ίδιο ζευγάρι που στα χαρτιά του είχαν πουλήσει την εταιρεία για 500.000 ευρώ! Κράτησε την ψυχραιμία του και δεν τους ανέφερε τίποτα. Φεύγοντας από εκεί πήγε κατευθείαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί τον παρότρυναν να απευθυνθεί στο ΣΔΟΕ και άμεσα σε δικηγόρο. «Είναι υποθέσεις που μπορεί να πάρουν χρόνια να ξεκαθαρίσουν», τον προειδοποίησαν.

Διόρισε δικηγόρο και ξεκίνησε να μαζεύει τα στοιχεία που θα αποδείκνυαν πως την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου βρισκόταν στον Καναδά. Για καλή του τύχη, λόγω μιας ακρόασης για τη χορήγηση καναδικής υπηκοότητας, είχε παραδώσει εκείνες τις ημέρες στις Αρχές τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ενώ η αυτόματη μηχανογράφηση του εστιατορίου όπου δούλευε έδειξε πως το πρωινό που υποτίθεται υπέγραφε το συμβόλαιο, εκείνος βρισκόταν σε μια κουζίνα στο Κεμπέκ και όχι στο γραφείο της συμβολαιογράφου στο Κολωνάκι.

Οταν το 2014 επισκέφθηκε τη συμβολαιογράφο, τόσο εκείνη όσο και ο γιος της (που είχε παρουσιαστεί ως δικηγόρος των πωλητών στη συγκεκριμένη υπόθεση) έμοιαζαν να πέφτουν από τα σύννεφα. «Η συμβολαιογράφος μου επιβεβαίωσε πως ο άνθρωπος που είχε εμφανιστεί ως αγοραστής στο συμβόλαιο δεν ήμουν εγώ. Εγώ είμαι 1,80 και λεπτός ενώ ο “υποτιθέμενος” Τάσης ήταν κοντός και ιδιαίτερα εύσωμος. Η υπογραφή του δεν είχε καμία σχέση με τη δική μου», θυμάται σήμερα ο κ. Τάσης.

Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είχε την ταυτότητα και όλα τα στοιχεία του πραγματικού, έπεσε όμως σε μια παγίδα: Το 2012 όταν είχε χρειαστεί να γίνει ακόμη μια συμβολαιογραφική πράξη, δεν γνώριζε πως ο Τάσης είχε αλλάξει το όνομά του και υπέγραψε με το παλιό επίθετο.

Αλλαγή στάσης

Η συμβολαιογράφος ζήτησε από τον γιο της να επικοινωνήσει με τους πωλητές για να ζητήσουν εξηγήσεις για τον άνδρα που παρίστανε τον Τάση – σε εκείνο το τηλεφώνημα εκείνοι δήλωσαν πως δεν διατηρούν καμία επαφή μαζί του. Ο Τάσης όμως γνωρίζοντας πως το ζευγάρι εργαζόταν κανονικά στο κατάστημα με τα είδη υγιεινής κατάλαβε πως είτε έλεγαν ψέματα ή γνώριζαν πως ο άνθρωπος αυτός απλά δεν υφίσταται. Η συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος μετά την πρώτη εκείνη επίσκεψη δήλωναν εξαπατημένοι και του υποσχέθηκαν πως θα του ετοίμαζαν άμεσα μια ένορκη βεβαίωση που θα τον «ξέμπλεκε». Εφυγε από το γραφείο τους ανακουφισμένος αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Σύντομα άλλαξαν στάση και συμπεριφορά και αρνήθηκαν να του δώσουν ακόμα και τα συμβόλαια (τα οποία τελικά πήρε με εισαγγελική παραγγελία).

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον δικηγόρο του υποτιθέμενου αγοραστή και ενώ και εκείνος αρχικά δήλωσε εξαπατημένος και πρόθυμος να δώσει ένορκη βεβαίωση στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο κ.Τάσης ήταν πλέον πεπεισμένος πως είχε πέσει θύμα ενός ολόκληρου κυκλώματος και η εξέλιξη της ιστορίας δείχνει να τον επαληθεύει.

Οφειλές και ακάλυπτες επιταγές

Η μήνυση που κατέθεσε ο κ. Τάσης το 2014 πήρε σχετικά γρήγορα τον δρόμο της ανάκρισης και το επόμενο διάστημα θα γίνει εκδίκαση της υπόθεσης. Ο ίδιος ένιωθε αισιόδοξος για την κατάληξη αν και οι δικηγόροι του, τον είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα ξεμπέρδευε τόσο εύκολα. Η εταιρεία, του είχαν εξηγήσει, φαινόταν πως ήταν «ριχτάδικο» – δηλαδή μια εταιρεία-φάντασμα που σίγουρα θα είχαν προσπαθήσει να της φορτώσουν πολλά χρέη. Πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια προέκυπταν συνεχώς διάφορες οφειλές από ακάλυπτες επιταγές, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να τον προϊδεάσει για την καταγγελία του ΙΚΑ που του κοινοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο.

Τότε, έμαθε πως η υποτιθέμενη εταιρεία του, είχε ασφαλίσει 250 (!) άτομα. Οι εργαζόμενοι εκείνοι δούλευαν είτε ως καθαριστές σε υποκαταστήματα τράπεζας είτε ως γυμναστές σε αλυσίδα γυμναστηρίων (που πλέον έχει κλείσει). Απασχολούνταν δηλαδή κανονικά σε νόμιμες εταιρείες αλλά εμφανίζονταν ασφαλισμένοι στην υποτιθέμενη δική του εταιρεία, ώστε να χρωστάει όλες τις εισφορές και έχοντας εκείνον υπόλογο αντί για τους πραγματικούς υπεύθυνους. Τόσο ο ίδιος (μέσω της υποτιθέμενης εταιρείας του) και άλλα εννέα άτομα βρίσκονται κατηγορούμενοι για απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που ξεπερνούν το 1,5 εκατ ευρώ. Η προβλεπόμενη ποινή; Από 25 χρόνια μέχρι ισόβια.

Σήμερα, ο κ. Τάσης εργάζεται στο συνεργείο αυτοκινήτων του αδελφού του στο Καμίνι και περιμένει να γίνει το δικαστήριο για να αφήσει την ιστορία αυτή πίσω του. «Μπορεί να έχω στα χέρια μου όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά μου, αλλά δεν παύω να αγωνιώ», λέει στην «Κ» και «ακόμα δεν ξέρω ποιοι και πώς με έμπλεξαν και βέβαια πόσο εύκολο θα είναι να ξεμπλέξω»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή