Προθεσμία να δοθούν οι φάκελοι αυθαιρέτων

Προθεσμία να δοθούν οι φάκελοι αυθαιρέτων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιστό στην υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης ότι για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική την ευθύνη φέρει η αυθαίρετη δόμηση, προγραμματίζει την ανάθεση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο τέλος Αυγούστου. Παρέχει περιθώριο δέκα ημερών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να παραδώσει τους φακέλους των αυθαιρέτων στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και εκείνων σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να γίνει η ανάθεση και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις στο τέλος Αυγούστου, όπως αποκάλυψε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Θα ζητηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να δοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που είτε είναι παραδοτέες με αντίστοιχο πρακτικό στις δασικές περιοχές, είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου», τόνισε ο κ. Φάμελλος. «Οι κατεδαφίσεις όσων αυθαιρέτων δεν έχουν ακόμα δοθεί σε συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, θα εκτελεστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος» σημείωσε. «Δημιουργούμε, δηλαδή, ακόμα έναν μηχανισμό για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το ΥΠΕΝ, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας και δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έναν ακόμα μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτειχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία δίνουμε τη δυνατότητα αυτές οι κατεδαφίσεις-εξπρές να γίνονται και από το υπουργείο Υποδομών», εξηγεί ο κ. Φάμελλος, περιγράφοντας το σκεπτικό γύρω από τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δύο υπουργεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με στόχο την ταχύτερη κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

«Νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει γνώστες των πολλών, τουλάχιστον 3.000 αυθαιρέτων που “περίμεναν” στα συρτάρια προς κατεδάφιση στην Αττική. Παίρνουμε την αρμοδιότητα λοιπόν στο υπουργείο και αυτό θα ήθελα να το παρουσιάσω και ως μια πράξη πολιτικής ευθύνης», σημείωσε χωρίς να παραλείψει να επιρρίψει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Διεκδικούμε και δημιουργούμε αυτή την αρμοδιότητα για να κριθούμε από την κοινωνία σε έναν τομέα που οι προηγούμενες πολιτικές διοικήσεις δεν τόλμησαν να πάρουν μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει νόμιμα και με όλες τις διαδικασίες διαφάνειας προς τους αναδόχους και με διαύγεια να γίνουν οι πράξεις κατεδάφισης που υπάρχουν τόσα χρόνια και καθυστερούν».

Οι φάκελοι που θα παραδοθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στους 800. Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του ξεκινά τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων. «Η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων και η έναρξη των διαδικασιών των συμβάσεων κατεδάφισης εκτιμώνται περίπου στις 25 Αυγούστου. Από εκεί και μετά η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες. Αρα, γι’ αυτά τα συγκεκριμένα 800 ακίνητα το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου», περιέγραψε ο κ. Φάμελλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή