Χωρίς υποδομές για τα άτομα με αναπηρία

Χωρίς υποδομές για τα άτομα με αναπηρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα ενός νέου ανθρώπου με κινητική αναπηρία, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και αναγκάστηκε να ταξιδέψει προ ολίγων ημερών στη Θάσο στον χώρο μεταφοράς των αυτοκινήτων, καθώς στο φεριμπότ δεν υπήρχε ασανσέρ για την εξυπηρέτηση (και) των ΑμεΑ, δημιούργησε αίσθηση και έφερε στο προσκήνιο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτό. Πολλά από τα φεριμπότ που εξυπηρετούν σχετικά κοντινές αποστάσεις δεν έχουν προδιαγραφές για την αξιοπρεπή μεταφορά των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα και την ασφαλή τους πρόσβαση στο κατάστρωμα του σκάφους. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα πλοία. Πρόκειται για μια μικρογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και στη στεριά, στην καθημερινή κίνηση στην πόλη, που συχνά τους καταδικάζει σε ακινησία.

Παρέμβαση ΚΕΔΕ

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση «να δρομολογήσει επιτέλους πολιτικές που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα». «Στην Ελλάδα του 2018 κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα.

Η χώρα μας είναι αφιλόξενη για τους συμπολίτες μας, γιατί οι πόλεις μας χτίστηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός για δομές που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που μόνο ντροπή προκαλούν. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να ταξιδέψει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος με κινητική αναπηρία. Πώς γίνεται να δόθηκε άδεια λειτουργίας σε ένα μεταφορικό μέσο που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προσβάσεις; Ποιος έδωσε αυτή την άδεια και με ποιο σκεπτικό;», σχολίασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Η ΚΕΔΕ επανειλημμένως έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και από τις Περιφέρειες να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις πόλεις μας. «Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή