Αναζήτηση ευθυνών στη Γερμανία

Αναζήτηση ευθυνών στη Γερμανία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά μια ελληνική υπόθεση διαφθοράς δημιουργεί «πολιτικά κύματα» στη Γερμανία. Το συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας στο Πότσδαμ (ομόσπονδο κρατίδιο του Βραδεμβούργου) αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί την αριστερή υπουργό Υγείας Νταϊάνα Γκόλτζε σχετικά με το αν γνώριζαν ή όχι οι Αρχές του κρατιδίου ότι η φαρμακαποθήκη Lunapharm διακινούσε κλεμμένα από ελληνικά κρατικά νοσοκομεία αντικαρκινικά φάρμακα.

Η κ. Γκόλτζε και ο τοπικός οργανισμός που εποπτεύει την αγορά φαρμάκων, ισοδύναμος του ΕΟΦ, υποστήριξαν πως παρά το γεγονός ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα εναντίον της διευθύνουσας συμβούλου της φαρμακαποθήκης από τις αρχές του 2017, «ουδέποτε είχε γίνει λόγος για κλεμμένα φάρμακα». Οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις στην εκδοχή των γερμανικών αρχών.

Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν λεπτομέρειες της υπόθεσης με καθυστέρηση ενός μήνα, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νέα έρευνα της εισαγγελίας στις 23 Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτήν δεν προέκυψαν πρόσθετα ευρήματα. Ταυτόχρονα συνεκλήθη εκτάκτως, παρά το γεγονός ότι το τοπικό κοινοβούλιο βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές, η επιτροπή Υγείας του τοπικού κοινοβουλίου. Η κ. Γκόλτζε πριν από τη συνεδρίαση αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Lunapharm και να θέσει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους του υπουργείου της, μεταξύ των οποίων και τον αρμόδιο διευθυντή για την εποπτεία επιχειρήσεων όπως η Lunapharm. Η έρευνα των γερμανικών τοπικών αρχών απέδειξε ότι τα φάρμακα διοχετεύονταν από τη Lunapharm και σε μια ακόμα μεγάλη φαρμακαποθήκη του Βερολίνου, που με τη σειρά της τα διοχέτευε σε κλινικές αποκατάστασης χημειοθεραπευόμενων ασθενών (Reha Kliniken). Φάρμακα κλεμμένα από ελληνικά νοσοκομεία είχαν διοχετευθεί από το Βραδεμβούργο και σε πολωνικά φαρμακεία. Επίσης, τα φάρμακα που είχαν κλαπεί από τα ελληνικά νοσοκομεία είχαν διατεθεί στα ανατολικογερμανικά κρατίδια αλλά και στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Την ημέρα της δεύτερης εισαγγελικής εφόδου στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας προετοιμαζόταν νέα παρτίδα φαρμάκων ελληνικής προέλευσης με προορισμό φαρμακεία της Βαυαρίας.

Το κύριο ζήτημα που αναδείχθηκε στη Γερμανία ήταν το αν τα φάρμακα ήταν αποθηκευμένα σωστά και αν διατηρούσαν τη θεραπευτική τους αξία όταν τα λάμβαναν οι ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας του Βραδεμβούργου, μετά δειγματοληπτική έρευνα σε δύο συσκευασίες, παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όταν οι Αρχές ζήτησαν ανάκληση 700 συσκευασιών του φαρμάκου, αυτές είχαν ήδη καταναλωθεί.

«Ενδείξεις δωροδοκίας»

Εκτός από τη Lunapharm η προσοχή των γερμανικών αρχών έχει στραφεί σε δύο τουλάχιστον υπαλλήλους της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς φαρμάκου (αντίστοιχης του EΟΦ) εναντίον των οποίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας της πόλης Νοϊρουπίν, Φρανκ Βίντερ, «υπάρχουν ενδείξεις δωροδοκίας τους».

Η υπ. Υγείας Νταϊάνα Γκόλτζε είπε στην επιτροπή Υγείας του τοπικού κοινοβουλίου ότι η ηγεσία του υπουργείου της δεν γνώριζε το παραμικρό. Και ο επικεφαλής του τοπικού οργανισμού υγείας (σ.σ. ο αντίστοιχος του ΕΟΦ) Ντέτλεφ Μορ είπε ότι έμαθε για την υπόθεση των κλεμμένων ελληνικών φαρμάκων από ένα ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, δέκα μέρες πριν από την ανάκληση της άδειας της Lunapharm. Ο Μορ είπε ότι οι πολωνικές αρχές ενημέρωσαν πρώτα την υπηρεσία του στα τέλη του 2016 και στη συνέχεια στις αρχές του 2017 ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας ενημέρωσε τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή για το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών (σ.σ. όπως είχε γράψει η «Κ» στις 6/6/2018, ο ΕΟΦ ενημέρωσε την οικονομική αστυνομία στη βάση ανώνυμης καταγγελίας και στη συνέχεια τα στοιχεία διαβιβάσθηκαν στις γερμανικές αρχές). Ο Μορ είπε στην επιτροπή της Βουλής ότι του είναι δύσκολο να φαντασθεί ότι ο αρμόδιος υπάλληλος παρέλειψε να την ενημερώσει «από αμέλεια». Η διοίκηση του ΕΟΦ και η ηγεσία του υπ. Υγείας στην Αθήνα πίεζαν όλους αυτούς τους μήνες τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα. «Εχουν ευθύνη απέναντι στους δικούς τους πολίτες», είπε ο πρώην υπουργός Π. Κουρουμπλής στην Bild.

Αναζήτηση ευθυνών στη Γερμανία-1

Γερμανός ασθενής «ανέβασε» φωτογραφία με το φάρμακό του, που είναι σε ελληνική συσκευασία.

Δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα

To υπουργείο Υγείας του κρατιδίου του Βραδεμβούργου αναγκάστηκε να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα των καρκινοπαθών σχετικά με τη θεραπευτική επάρκεια των φαρμάκων που είχαν κλαπεί από ελληνικά νοσοκομεία και είχαν διατεθεί σε Γερμανούς ασθενείς. Σε αυτήν (FAQ, Das Ministerium), το υπουργείο εφιστά την προσοχή των ασθενών για συσκευασίες που προέρχονται από την Ελλάδα. Τέτοιες συσκευασίες αποστέλλονταν σε γερμανικές φαρμακαποθήκες έως και τις μέρες της νέας εφόδου των γερμανικών αρχών στη φαρμακαποθήκη Lunapharm στις 23/7/2018. Η φαρμακαποθήκη προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να μην ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της. Οι Αρχές πρέπει να επανέλθουν με πρόσθετα στοιχεία, αποφάσισαν τα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή