Νέες καταγγελίες αλιέων για τουρκική ακτοφυλακή

Νέες καταγγελίες αλιέων για τουρκική ακτοφυλακή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες καταγγελίες για τη συμπεριφορά των Τούρκων συναδέλφων τους και της τουρκικής ακτοφυλακής προχώρησαν Ελληνες αλιείς. Οπως κατήγγειλε Ελληνας ψαράς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η τουρκική ακτοφυλακή έδεσε «με το έτσι θέλω» το αλιευτικό σκάφος του και του ζήτησε τα χαρτιά του στα διεθνή ύδατα.

Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Μόσχος, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, δήλωσε ότι Τούρκοι ψαράδες βγάζουν όπλα, απειλούν ενώ η τουρκική ακτοφυλακή ζητεί τα χαρτιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας, Γιάννης Μανιός, κατήγγειλε ότι Ελληνας ψαράς δέχθηκε πυροβολισμούς ανοιχτά της Σαμοθράκης, ωστόσο το Λιμενικό του συνέστησε να μη «δώσει έκταση» στο θέμα.

Με ανακοίνωσή του, το Λιμενικό ενημέρωσε για την ενδελεχή διερεύνηση της καταγγελίας ψαράδων της Σαμοθράκης. «Αναφορικά με καταγγελία για χρήση πυρών από τουρκικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαμοθράκης, σε προγενέστερο χρόνο των σχετικών καταγγελιών για τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέρου, από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι, σε εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων διαδικασιών, η εν λόγω καταγγελία διερευνάται ενδελεχώς από τη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης».

Στο μεταξύ, προχθές, δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν κυπριακή τράτα της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, περιστατικό που αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με έδρα τη Λεμεσό, Αρ. Αριστείδου, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δύο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.

«Ο καπετάνιος επικοινώνησε μαζί μου στις δύο τα ξημερώματα και τότε του ζήτησα να απομακρυνθεί και να προχωρήσει στα 24 ναυτικά μίλια (από τις ακτές της Τουρκίας), παραμένοντας στα διεθνή ύδατα», είπε ο κ. Αριστείδου, προσθέτοντας ότι τα δύο πολεμικά πλησίασαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή