Απονεμήθηκαν τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στην Ερμιόνη

Απονεμήθηκαν τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στην Ερμιόνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοινωνίες που δοκιμάζονται σε επίπεδο οικονομικό και αξιακό, η ανάδειξη σωστών προτύπων είναι πραγματική ίαση. Ανθρωποι που έχουν βάλει ένα λιθαράκι στο συλλογικό οικοδόμημα πρέπει να προβάλλονται. Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ένας νέος θεσμός που δημιουργήθηκε εφέτος από τον Δήμο Ερμιονίδας και ετέθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ακριβώς τη στόχευση αυτή. Θέλει να τιμήσει πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Η πρώτη απονομή έγινε στο δημαρχείο της ιδιαίτερης πατρίδας της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν έχασε, άλλωστε, ποτέ τους δεσμούς αγάπης με την περιοχή αυτή, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, τον άξιο ανασκαφέα της Ελεύθερνας και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκο Σταμπολίδη και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης. Την απονομή έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού: «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του ανθρώπου –και όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς– η υπεράσπιση του πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του ελληνικού πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος. Θα έλεγα χρέος υπαρξιακό πρωτίστως για την πορεία του λαού μας και του έθνους μας».

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, που έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στη θητεία του να κάνει την περιοχή πιο όμορφη, πιο καθαρή αλλά και πολιτιστικά ευαισθητοποιημένη, μίλησε για τα βραβεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη προσφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και της οικογενείας της στον τόπο αυτό.

Αποδεχόμενος το βραβείο ο Νίκος Σταμπολίδης χρησιμοποίησε μία φράση του Aγγλου ποιητή Φίλιπ Σίδνεϊ, «είναι μεγάλη ευτυχία να σε επαινούν οι παινεμένοι». Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος μίλησε εκτενώς για την έννοια του πολιτισμού, τονίζοντας ότι επίκεντρο είναι πάντοτε ο άνθρωπος. Το βραβείο για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο πρόεδρός του Γιάννης Σπετσιώτης. «Νιώθουμε περήφανοι που παραλαμβάνουμε τη σπουδαία διάκριση, η οποία φέρει το όνομα της συμπολίτισσάς μας» υπογράμμισε.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στην αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ελληνες στους πληγέντες: «Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη θλίψη και τραγωδία είδαμε το μεγαλείο της ανθρωπιάς – γιατί η υπέρτατη και υψηλότερη έννοια του πολιτισμού βρίσκεται σε αυτή την ιδιότητα: να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι. Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας αυτή η ξεχωριστή ανθρωπιά που χαρακτήριζε τους Ελληνες ιστορικά αποκτά ιδιαίτερη αξία στη σημερινή τελετή. Και το μεγαλύτερο βραβείο πολιτισμού αξίζει στους απλούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο είχαν και μπορούσαν». Η οικογένεια Βαρδινογιάννη προχωρά τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος με τη συμβολή της Motor Oil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή