Αποδοκιμάζει την απόφαση για τη θήρα η Ορνιθολογική

Αποδοκιμάζει την απόφαση για τη θήρα η Ορνιθολογική

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε από χθες η κυνηγετική περίοδος 2018-19 με ορισμένες μικρές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αυξάνεται σε 10 άτομα, οριζόντια σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των αγριόχοιρων που μπορούν να θηρευθούν ανά ομάδα κυνηγών. Επίσης, μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.

Η σχετική απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου συνάντησε την έντονη αποδοκιμασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ). «Η ρυθμιστική απόφαση, υπαγορευμένη –και αυτή τη χρονιά– από το κυνηγετικό λόμπι, χαρακτηρίζεται φέτος από την αδιαφορία του ΥΠΕΝ για την προστασία του τρυγονιού», τονίζει η Ορνιθολογική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), το τρυγόνι τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλούμενο (Τρωτό) και στην Ε.Ε. των 28 κατατάσσεται ως «Σχεδόν Απειλούμενο». Γι’ αυτό σε συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μέλη της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας, «προτάθηκε η προσωρινή απαγόρευση της θήρας του πανευρωπαϊκά, έως ότου αναπτυχθεί και τεθεί σε λειτουργία το μοντέλο για την προσαρμοστική διαχείριση της κάρπωσης».

Το ΥΠΕΝ δεν υιοθέτησε αυτή την πρόταση και προχώρησε στη μείωση από τα 12 στα 10 τρυγόνια, ενώ –όπως ανακοινώθηκε– ο κ. Φάμελλος θα στείλει επιστολή στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karmenu Vella, καταθέτοντας πρόταση για ολιστική διαχείριση της θήρας για το τρυγόνι σε όλη την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται ως υπεκφυγή από την ΕΟΕ, η οποία στηλιτεύει τη μείωση από 12 σε 10: «Αποτελεί απορίας άξιον βάσει ποιων δεδομένων κατέληξε στην εν λόγω απόφαση». Η Ορνιθολογική καταδικάζει, επίσης, το σύστημα των κλιμακωτών ημερομηνιών, δηλαδή της μη ενιαίας λήξης της κυνηγετικής περιόδου για όλα τα είδη (άρα ένας κυνηγός μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει βγει για κυνήγι ενδιαφερόμενος για άλλο είδος). Επίσης, αντιδρά στην ισχύ της και μετά την 31η Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία ορισμένα είδη έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τους τόπους αναπαραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή