Στο Ευρωκοινοβούλιο για το κάπνισμα

Στο Ευρωκοινοβούλιο για το κάπνισμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο αναφέρων, ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία, διαμαρτύρεται για τη δυσάρεστη κατάσταση στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες καπνίζουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους παρά την απαγόρευση». Με τον τρόπο αυτό, ξεκινά η αναφορά που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ανδρέας Μπαρδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Συνήγοροι των ΑμεΑ-Ενεργοί Πολίτες» και ο οποίος με παρεμβάσεις του έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να ευαισθητοποιήσει πολίτες και φορείς ως προς την προστασία των πολιτών από τον καπνό.

Αυτή τη φορά ο κ. Μπαρδάκης ζητεί την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στην αναφορά του ο κ. Μπαρδάκης περιγράφει τις εμπειρίες του για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, σε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα, σε εστιατόρια και σε δημόσιες υπηρεσίες, συγκρίνει τον ελληνικό αντικαπνιστικό νόμο με αντίστοιχους άλλων χωρών, ενώ κάνει ειδική μνεία στις φωτογραφίες με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να καπνίζει σε δημόσιους χώρους. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «η ευρωπαϊκή οδηγία και η σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητούσαν από τα κράτη-μέλη την έκδοση αποτελεσματικής αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Οι δικές μας κυβερνήσεις, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, εξαπάτησαν τους διεθνείς οργανισμούς και τον ελληνικό λαό, εκδίδοντας σκόπιμα έναν μη εφαρμόσιμο νόμο που επιμελείται προσεκτικά να μην ασκηθεί ποτέ αποτελεσματικός έλεγχος για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα».

Η αναφορά του έχει τίτλο «Ανεπάρκεια νομοθεσίας για τον έλεγχο του καπνίσματος και προστασίας της υγείας και ασφάλειας για εργαζομένους και αναπήρους», έλαβε μόλις έγκριση για εξέταση από το Ευρωκοινοβούλιο και είναι πλέον «ανοικτή» σε υποστηρικτές, οι οποίοι έως χθες το απόγευμα ξεπερνούσαν τους 90. Σημειώνεται ότι οποιοσδήποτε πολίτης δύναται να υποστηρίξει κάποια αναφορά που έχει αναρτηθεί στον σχετικό σύνδεσμο του Ευρωκοινοβουλίου (https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions). Ο κ. Μπαρδάκης απευθύνει έκκληση σε όποιον έχει κουραστεί «να είμαστε η μοναδική χώρα που ο καθένας μπορεί να καπνίζει οπουδήποτε, αδιαφορώντας για την υγεία των τρίτων», να κάνει εγγραφή στον σύνδεσμο του Ευρωκοινοβουλίου και να κάνει κλικ στο ειδικό πεδίο «υποστήριξης» που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή