Ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο πιλότο

Ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο πιλότο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε χθες το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δόθηκε άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, τον πιλότο του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ήταν γνωστή από τα τέλη Μαΐου, όμως επίσημα δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συνεπεία της απόφασης ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί θα μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα εφόσον το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο, ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί μαζί με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς βρίσκεται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα σε τρεις από αυτούς έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Η βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι πως δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και ότι ανήκε στην ισλαμική οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO). Μάλιστα, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Η πολυσέλιδη απόφαση επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία, για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (δηλαδή η Τουρκία): «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ. Τούρκου πιλότου) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του». Με την απόφαση του ΣτΕ απορρίπτεται το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για ακύρωση του ασύλου που χορηγήθηκε στον Τούρκο πιλότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή