«Σκιές» πάνω από τα Αισχύλεια

«Σκιές» πάνω από τα Αισχύλεια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαριά ατμόσφαιρα ξεκινούν τα Αισχύλεια την ερχόμενη Κυριακή στην Ελευσίνα μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για θέματα οικονομικής διαχείρισης του ιστορικού φεστιβάλ. Στην αναφορά τους, την οποία απέστειλαν και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, οι Γιώργος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Λιάσκος, Κλέαρχος Τζαφέρης και Μελέτιος Καββαδίας ισχυρίζονται ότι χρήματα ιδιωτικών χορηγιών που προορίζονταν για τα Αισχύλεια κατετίθεντο για χρόνια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν εμφανιζόταν στους ισολογισμούς ούτε του Δήμου Ελευσίνας ούτε της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου που είναι υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον επίμαχο λογαριασμό διακινήθηκαν 172.487 ευρώ την περίοδο 2011-2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς που έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο επίμαχος λογαριασμός άνοιξε τη δεκαετία του ’80, αλλά το 2005 εμφανίζεται ως δικαιούχος η «Επιτροπή Αισχυλείων», μια επιτροπή πολιτών, εν είδει καλλιτεχνικού συμβούλου για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, χωρίς νομική οντότητα με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Ελευσίνας, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της το 2016.

Ο λογαριασμός άνοιξε με το ΑΦΜ που είχε ο Δήμος Ελευσίνας πριν από τη διεύρυνση του «Καλλικράτη» το 2011 και τη συνένωση του με τον Δήμο Μαγούλας οπότε και έλαβε νέο ΑΦΜ. Σύμφωνα με την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ελευσίνας, ο επίμαχος λογαριασμός δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που διαχειρίζεται σήμερα ο δήμος. Ο λογαριασμός μπορεί να ήταν «αόρατος» για τις υπηρεσίες, αλλά δεν ήταν καθόλου ανενεργός όπως προκύπτει από τις τραπεζικές κινήσεις που προσκομίζουν στην αναφορά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι. Η ανάλυση των κινήσεων του λογαριασμού για το διάστημα 2011-2018 δείχνει την κατάθεση χρημάτων από γνωστές ιδιωτικές εταιρείες και βιομηχανίες αλλά και ιδιώτες με την υποσημείωση «χορηγία Αισχύλεια».

Τα παραστατικά

Για τα ποσά που διακινήθηκαν δεν έχουν προσκομιστεί παραστατικά δαπανών, αν και έχουν ζητηθεί όπως επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ερώτημα παραμένει το ύψος των ποσών που διακινήθηκαν το διάστημα 2005-2011. «Πρόκειται για έναν λογαριασμό εκτός δημόσιου λογιστικού που κινούνταν κατά το δοκούν μετά την παραίνεση του εκάστοτε δημάρχου. Είμαι πεπεισμένος ότι τα ποσά που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πριν από το 2011, ήταν μεγαλύτερα. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο για να μάθουμε τι συμβαίνει με αυτόν τον λογαριασμό αλλά δεν πήραμε απαντήσεις», λέει στην «Κ» ο κ. Ηλιόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε στη συμβολική κατάθεση των 0,17 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο για να αποδείξει ότι ο λογαριασμός είναι ενεργός και κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας και στη μηνυτήρια αναφορά το απόκομμα της συναλλαγής. Οπως επισημαίνει, ο λογαριασμός έκλεισε μερικές μέρες μετά.

Ο Δήμος Ελευσίνας, έπειτα από επικοινωνία της «Κ», δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά και η δημοτική αρχή δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή