Τέλος στο πάρκινγκ στην ακτή Λεγρενών

Τέλος στο πάρκινγκ στην ακτή Λεγρενών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε πριν από δύο χρόνια στον παράκτιο υγρότοπο στα Λεγρενά υποχρεώθηκε ο Δήμος Λαυρεωτικής. Συνεργείο του δήμου είχε προχωρήσει στην εκχέρσωση και ισοπέδωση 30 στρεμμάτων δίπλα στις αμμοθίνες και στη διάνοιξη δρόμου 700 μέτρων παράλληλα προς την εθνική οδό Αθηνών – Σουνίου. Ο δήμος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στόχος του ήταν να καθαρίσει την περιοχή από πεταμένα μπάζα και σκουπίδια και συναινεί στον «αποκλεισμό» της ευαίσθητης έκτασης για τα αυτοκίνητα.

Το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2016 και καταγγέλθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις: την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Παρατηρητήριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ακολούθησε στις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους αυτοψία από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής που επιβεβαίωσε τη ζημιά. «Οι επεμβάσεις εκατέρωθεν του δρόμου έχουν ως αποτέλεσμα τμήμα του υδρότοπου να δίνει την εικόνα γηπέδου. Επιπροσθέτως, οι ως άνω εκτεταμένες εργασίες ξεπερνούν κατά πολύ τα δύο μέτρα από το οδικό δίκτυο, οπότε αντικρούεται τυχόν ισχυρισμός περί διασφάλισης αντιπυρικής προστασίας», αναφέρεται. Επίσης, ο δήμος πραγματοποίησε και επίστρωση της έκτασης με ψιλό χαλίκι, κάτι που όπως επισημαίνεται στην έκθεση αυτοψίας – «συντελεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή τυχόν αναγέννησης προγενέστερων θυλάκων βιοποικιλότητας». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στον δήμο ύψους 10.000 ευρώ.

Το θέμα επανήλθε φέτος στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω της έλλειψης συμμόρφωσης του δήμου. Τελικώς, πριν από μερικές ημέρες η ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Για την αποκατάσταση της βλάστησης να αποτραπεί η πρόσβαση και κίνηση τροχοφόρων στην περιοχή του υγροτόπου (πολλά αυτοκίνητα λουομένων σταθμεύουν σήμερα μέχρι την άμμο). Επίσης, πρέπει να εκπονηθεί από τον δήμο μελέτη αποκατάστασης, που θα περιλαμβάνει μέτρα επαναφοράς του ανάγλυφου στην προτέρα κατάσταση και την αναδάσωση των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν.

Ο δήμος, πάντως, υποστηρίζει ότι η παρέμβαση δεν ήταν τόσο μεγάλη και αποσκοπούσε στον καθαρισμό περιοχής, στην οποία είχαν απορριφθεί μπάζα. «Τα απομακρύναμε υποχρεωτικά με βαριά μηχανήματα, λόγω βάρους και καθαρίσαμε την περιοχή δίπλα στον δρόμο. Δεν σκοπεύαμε να την κάνουμε πάρκινγκ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς. «Μάλιστα, αποκλείσαμε ήδη την πρόσβαση στην περιοχή με ογκόλιθους και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το υπουργείο σε ό,τι άλλο μας ζητήσει. Το ότι σεβόμαστε το περιβάλλον φαίνεται από το ότι έχουμε οργανώσει ομάδες 200 εθελοντών και έχουμε σβήσει περισσότερες από 150 φωτιές μόνο φέτος το καλοκαίρι», λέει, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες γίνονται από μεμονωμένα άτομα που διατηρούν εξοχικά στην περιοχή και ενοχλούνται από τους επισκέπτες της. Να σημειωθεί ότι ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγρενών περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενος οικότοπος, αλλά και περιοχή σημαντική για τα πουλιά, ενώ έχει χαρακτηριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014 ως «υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας», στον οποίο απαγορεύονται η δόμηση, οι επιχωματώσεις και οι οχλούσες δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή