«Βραχυκύκλωσε» η Αττική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε χθες το απόγευμα τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Αττικής, είτε βρίσκονταν σε σπίτια, είτε σε δουλειά, είτε πολύ χειρότερα στους δρόμους. Δώδεκα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, μία βλάβη στο κέντρο υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) στην Παλλήνη ήταν αρκετή για να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης –διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών σε κάποιες περιοχές– στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια, καθώς και στο κέντρο της Αθήνας

Αν και το χθεσινό μπλακάουτ ήταν μικρότερο σε έκταση και διάρκεια, ξύπνησε μνήμες από τον Ιούλιο του 2004, τότε που είχε συμβεί εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην πρωτεύουσα, εν μέσω καύσωνα και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το αν βεβαίως η χθεσινή βλάβη ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό, όπως υποστηρίζει στη σχετική του ανακοίνωση ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ή αποτέλεσμα ελλιπούς συντήρησης των σχετικών υποδομών μένει να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΑΔΜΗΕ, οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του υποσταθμού στο ΚΥΤ Παλλήνης, γεγονός που προκάλεσε πάραυτα βραχυκύκλωμα. Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τέθηκε εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τη στιγμή της βλάβης, το φορτίο που διακινείτο στο σύστημα μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξεως των 2.000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξεως του άνω του ενός τρίτου της ισχύος αυτής. Με βάση τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), οι υποσταθμοί διανομής και τα φορτία ανά σταθμό που επηρεάστηκαν έχουν ως εξής: Παγκράτι (180 MW), Καλλιθέα (70 MW), Φάληρο (60 MW), Ελληνικό (50 MW), Αργυρούπολη (30 MW), Αριστείδου (70 MW), Βριλήσσια (70 MW), Μαρούσι (80 MW), Νέα Σμύρνη (60 MW) και Παλλήνη (80 MW).

Είκοσι λεπτά μετά τις τέσσερις χθες το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της βλάβης σε ό,τι αφορά το δίκτυο μεταφοράς, ενώ περίπου στις 6 μ.μ. είχε πλέον αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο διανομής. Περίπου το 80%-85% είχε αποκατασταθεί εντός δύο ωρών από την έναρξη του προβλήματος, ενώ το υπόλοιπο μέχρι τις 6 μ.μ. Τελευταία αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό των Βριλησσίων.

Ο ΑΔΜΗΕ αφού ζήτησε με κάθε ανακοίνωσή του συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους υποστηρίζει τα εξής: «Το σημερινό συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή