Ο καιρός έσπρωξε την πυρκαγιά στο Μάτι

Ο καιρός έσπρωξε την πυρκαγιά στο Μάτι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πολύ δυσμενή μετεωρολογική συγκυρία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε Ν. Βουτζά, Ραφήνα και Μάτι, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) καταδεικνύει έναν συνδυασμό τεσσάρων ιδιαίτερα αρνητικών παραγόντων.

Πρώτον, από το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα ένα δίπολο χαμηλών πιέσεων στα βόρεια της χώρας με υψηλές πιέσεις στα νότια, δυτικά της Κρήτης. Αποτέλεσμα: επικράτηση ισχυρού δυτικού-βορειοδυτικού ρεύματος. Από τις 12.00 εκδηλώνονται ισχυροί άνεμοι στη Δυτική Αττική.

Δεύτερον, από τις 15.00 ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι καλύπτουν όλη την Αττική, με τιμές 60-70 χλμ./ώρα (8 μποφόρ), που εκδηλώνονται ειδικά στην περιοχή ανατολικά της Πεντέλης και στις ακτές από τη Νέα Μάκρη μέχρι την Αρτέμιδα. Στις 16.40, την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού, ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη κατέγραψε μέση ταχύτητα ανέμου 56 χλμ./ώρα, με ριπές έως 89 χλμ./ώρα. Ο μέσος άνεμος στην Πεντέλη παρέμεινε ισχυρότερος από 50 χλμ./ώρα όλο το χρονικό διάστημα από τις 15.40 μέχρι τις 17,40. Υστερα από μια σύντομη εξασθένηση 40 λεπτών ενισχύθηκε ξανά στα 50 χλμ./ώρα, με ριπές 95 χλμ./ώρα.

Τρίτον, επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς καταγράφονται 35-36° C, ενώ κοντά στην ακτή αναπτύσσεται μια ζώνη άνω των 38° C. Ο σταθμός του ΕΑΑ στη Ραφήνα κατέγραψε στις 15.30 θερμοκρασία 38,9 βαθμών, την υψηλότερη στην Αττική.

Τέταρτον, οι καταβάτες δυτικοί άνεμοι ξήραναν την περιοχή, με τη σχετική υγρασία μεταξύ 20-30%, ενώ σε μια στενή ζώνη κοντά στις ακτές η υγρασία έπεσε κάτω του 20%, παρότι είναι δίπλα στη θάλασσα. Ο σταθμός του ΕΑΑ στη Ραφήνα κατέγραψε στις 15.30 σχετική υγρασία 19%. Ξηρές αέριες μάζες παρέμειναν στην περιοχή σχεδόν για 10 συνεχόμενες ώρες, από τις 12.50 μέχρι τις 22.30.

«Η ανάλυση κατέδειξε την εμμονή πολύ ισχυρών θερμών και ξηρών ανέμων στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Το φαινόμενο μεγιστοποιήθηκε στην περιοχή έναρξης και εξάπλωσης της φωτιάς», σημειώνουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου (Κ. Λαγουβάρδος – Β. Κοτρώνη – Θ. Γιάνναρος – Σ. Ντάφης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή