Πήραν… φωτιά και τα ενοίκια μετά την πυρκαγιά

Πήραν… φωτιά και τα ενοίκια μετά την πυρκαγιά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα αφορά τη στέγαση του κόσμου που κάηκε το σπίτι του ή έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές. Οσοι φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία ή συγγενικά σπίτια κάποια στιγμή πρέπει να μείνουν σε κανονικά σπίτια. Δεν μπορεί μια οικογένεια να μένει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Πώς θα διαβάσει το παιδί, πώς θα ζεσταθεί το σπίτι», λέει στην «Κ» η κ. Γεωργία Λογοθέτη, κάτοικος του Νέου Βουτζά και μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα.

Η επιτροπή διεκδικεί άμεσα την επιδότηση του ενοικίου των πυροπλήκτων, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλείψεις κατοικιών στην περιοχή, σοβαρές ανατιμήσεις στα ενοίκια, ακόμα και αισχροκέρδεια. Δημοτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής μιλούν για αύξηση ενοικίων άνω του 20%, αλλά οι πυρόπληκτοι διηγούνται πιο σκληρές ιστορίες: Για παράδειγμα, οικογένεια, αναζητώντας κατοικία, έφθασε μέχρι την Παλλήνη, όπου της ζητήθηκε για ένα συνηθισμένο τριάρι ενοίκιο 700 ευρώ (με πολύ μικρότερη απόδειξη) και… δέκα νοίκια μπροστά! Στα κυβερνητικά μέτρα έχει προβλεφθεί η επιδότηση ενοικίου, αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος της, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία στους πυροπαθείς για το εάν θα καλύπτει τις ανάγκες.

«Δεν πίνουμε το νερό της βρύσης. Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο ακόμα και για το φαγητό», μας λέει η κ. Σταυρούλα, μητέρα δύο μικρών παιδιών. Πολλοί κάτοικοι είναι ανήσυχοι για πιθανή περιβαλλοντική ρύπανση του αέρα, του χώματος και του δικτύου ύδρευσης. «Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την ασφάλειά του, ενώ κυκλοφορούν φήμες για σοβαρά προβλήματα», συμπληρώνει η κ. Σταυρούλα, κάτοικος Νέου Βουτζά.

Οι εργασίες στα καμένα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. «Τα καμένα δέντρα δεν έχουν κοπεί ακόμα, με αποτέλεσμα, όταν φυσάει, η τοξική στάχτη να αιωρείται», μας λέει άλλος κάτοικος. Η υλοτόμηση της περιοχής είναι πιο δύσκολη από άλλες περιπτώσεις, καθώς είναι σε μεικτή αστική ζώνη και τα συνεργεία κινούνται δύσκολα ανάμεσα σε μάντρες, αυλές, σπίτια κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, οι δυνάμεις των υλοτόμων δεν έχουν ενισχυθεί ακόμα ιδιαίτερα, παρά τις σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα με τον αμίαντο, καθώς οι εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα σχετικά υλικά (π.χ. στέγες ελενίτ) έχουν επικεντρωθεί στις οικοδομές που κατεδαφίζονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος για μη ασφαλείς παρεμβάσεις ιδιοκτητών.

«Είναι απαράδεκτο σε μια εποχή με τόσες δυνατότητες να καίγονται τόσοι άνθρωποι, να παθαίνουμε τέτοιες καταστροφές», τονίζει η κ. Λογοθέτη. Ως μέλος της επιτροπής πυροπλήκτων συμμετείχε στην παράδοση ψηφίσματος στη Βουλή, καθώς και στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, τη Δευτέρα. «Η κ. Δούρου είπε πως πολλά από τα αιτήματά μας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Μπορεί όμως και η τοπική διοίκηση να πιέσει για λύσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά, όπως και οι ευθύνες, που αγκαλιάζουν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε η κ. Λογοθέτη.

Ας σημειωθεί πως ακόμα πολλά σπίτια είναι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πυροπλήκτων δεν έχει λάβει ακόμα τα επιδόματα… άμεσης βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή