Ο Δήμος Σύρου ανακήρυξε «Εν Χορδαίς» τον Στέλιο Νιώτη σε επίτιμο δημότη

Ο Δήμος Σύρου ανακήρυξε «Εν Χορδαίς» τον Στέλιο Νιώτη σε επίτιμο δημότη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σκύψει κανείς στην ιστορία της Σύρου, θα δει ότι η ευημερία της Ερμούπολης στηρίχθηκε σε ένα δομικό στοιχείο: τη δημιούργησαν έποικοι. Χιώτες (όπως οι δικοί μου πρόγονοι που έφτασαν εκεί μετά τη Σφαγή του 1822), Ψαριανοί, Κασιώτες, Μακεδόνες, Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Σμυρνιοί, Πολίτες, έκαναν αυτήν την πόλη μια από τις σπουδαιότερες της Ελλάδας για τον 19ο αιώνα. Η συριανή κοινωνία, του τότε αλλά και του σήμερα, διατηρεί το αντανακλαστικό να ξεχωρίζει τους μη ντόπιους, οι οποίοι λειτουργούν με κίνητρο την ανιδιοτέλεια. Θα έλεγε, λοιπόν, κάποιος ότι η πρόσφατη ανακήρυξη του Στέλιου Νιώτη σε επίτιμο δημότη από τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Μαραγκό, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ακολουθεί αυτή τη συριανή παράδοση της αναγνώρισης.

Η τελετή έγινε την Κυριακή 19 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία των εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, κ. Δωροθέου Β΄ και κ. Πέτρου Στεφάνου αντιστοίχως, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στον λόγο του για την αθόρυβη αλλά πολύ ουσιαστική συμβολή του Στέλιου Νιώτη στα πολιτιστικά θέματα του Σύρου, από τα εικαστικά και το θέατρο μέχρι και τη μουσική. Χάρις και στις προσπάθειες του ανθρώπου αυτού –ο οποίος έχει διακριθεί στον τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα– δημιουργήθηκε το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Εν χορδαίς και οργάνοις – η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή» στη Σύρο. Εχει ως στόχο τη διάσωση και μεταλαμπάδευση της γνώσης για τη ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική στους νέους του νησιού και όχι μόνον.

Η αγάπη του Νιώτη προς αυτό το είδος μουσικής αλλά και η στενή του φιλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο οδήγησαν στην ίδρυση και στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, ένα εγχείρημα που πήρε σάρκα και οστά μέσα στην περυσινή χρονιά. Ο μαέστρος, που έγινε πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και μάλιστα επέλεξε εκείνος τους δασκάλους της Σχολής. Ο Στέλιος Νιώτης από τη θέση του αντιπροέδρου φρόντισε για πολλά άλλα θέματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στην πρώτη τους κιόλας εμφάνιση εκτός Σύρου στο ξέφωτο του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ τον Ιούλιο, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την Ηρώ Σαΐα, οι νεαροί μουσικοί-φοιτητές κέρδισαν το χειροκρότημα από 7.000 θεατές. Παράλληλα, εξασφάλισαν και μια επιχορήγηση για τη Σχολή τους από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα διαρκέσει για τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Στέλιος Νιώτης δέχθηκε με συγκίνηση την τιμή του δήμου και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή