Ενα μήνα μετά, το επίδομα άμεσης ανάγκης στους πυρόπληκτους

Ενα μήνα μετά, το επίδομα άμεσης ανάγκης στους πυρόπληκτους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την πολύνεκρη τραγωδία σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα υπεγράφη χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη η καταβολή των ποσών επιχορήγησης για να δοθούν στους πυρόπληκτους των περιοχών τα δύο επιδόματα, αρμοδιότητας ΥΠΕΣ: Το πρώτο ύψους 586,94 ευρώ για την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών και το δεύτερο για την αντικατάσταση της οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ). Ας σημειωθεί πως ειδικά το πρώτο επίδομα έχει χαρακτήρα άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών διαβίωσης και η καταβολή του ένα και πλέον μήνα από την ημέρα της καταστροφής προφανώς έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά στους πληγέντες. Αντίστοιχο ρόλο έχει και το επίδομα αντικατάστασης της οικοσκευής.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι χορηγεί το ποσό των 4.500.069,10 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.756.421 θα πιστωθούν στον Δήμο Μαραθώνα και οι 743.648,10 στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Η κατανομή έχει να κάνει με τις αιτήσεις που συνέλεξαν και μετέφεραν οι δύο δήμοι, μέσω των οποίων θα γίνει και η διανομή στους δικαιούχους. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο δήμων οφείλεται στο ότι ο Δήμος Ραφήνας θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες τους δικαιούχους για τις οικοσκευές, καθώς χρειαζόταν έλεγχος από τις υπηρεσίες του δήμου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το ΥΠΕΣ απαντά στις 23 Αυγούστου στα «από 16 και 17 Αυγούστου 2018 αιτημάτων των δήμων».

Εκτός των δύο προαναφερθέντων επιδομάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και των δήμων, στους πυροπαθείς καταβάλλονται το επίδομα του υπουργείου Υποδομών (ύψους 5.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ εάν πρόκειται για επιχείρηση) και το επίδομα τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ύψους 1.200 ευρώ). Και εδώ όμως οι ρυθμοί είναι αργόσυρτοι, καθώς βέβαια γίνονται και οι αναγκαίοι έλεγχοι: Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ είχαν καταθέσει αιτήσεις 4.239 νοικοκυριά και είχε καταβληθεί το επίδομα σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, ερωτήματα εγείρει λεπτομέρεια απόφασης που υπέγραψε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία, οι συγγενείς θυμάτων ή των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ και οι οποίοι επιθυμούν να διοριστούν στο Δημόσιο, όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτοδίκαια με την αίτηση παραιτούνται από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, δηλαδή από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις. Πάντως, η κ. Γεροβασίλη γνωστοποίησε ότι η διάταξη αφορά παραίτηση από τυχόν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή