«Αλληλοβοήθεια» από το ΥΠΠO

«Αλληλοβοήθεια» από το ΥΠΠO

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξυγίανση με «τακτοποιήσεις» φαίνεται πως επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού στο νομοσχέδιο που παρουσίασε για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ (ΤΑΥΠΥΠΠΟ). Στο σχέδιο νόμου του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, που ολοκληρώνει σήμερα τη δημόσια διαβούλευσή του, προβλέπεται μεταξύ άλλων η μονιμοποίηση προσωπικού το οποίο προσλήφθηκε πριν από πολλά χρόνια στο Ταμείο με συμβάσεις που σήμερα διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το προκαταρκτικό πόρισμα από τον έλεγχο που διενήργησαν στο Ταμείο οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους («Κ», 4/12/2017) για τα έτη 2005 – 2016 αποκάλυψε σωρεία οικονομικών και διαχειριστικών παραβάσεων. Ανάμεσά τους ήταν και προσλήψεις υπαλλήλων «που δεν προβλέπονταν από την ιδρυτική του πράξη» και επιβάρυναν το Ταμείο με περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το πόρισμα των ελεγκτών έδινε στο Ταμείο ένα περιθώριο μερικών μηνών για να απαντήσει σχετικά με τη νομιμότητα των προσλήψεων, όπως ίσχυε και για τα άλλα ευρήματα, αλλιώς η υπόθεση θα οδηγείτο στα χέρια του εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα που διέρρευσε στον Τύπο στις αρχές Αυγούστου, ο εισαγγελέας πράγματι θα κληθεί να διερευνήσει αυτές τις προσλήψεις.

Στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας μεταφέρεται ο παιδικός σταθμός που λειτουργούσε το Ταμείο και το προσωπικό του στις δομές του ΥΠΠΟ και ορθώς παύεται η απευθείας οικονομική σύνδεση μεταξύ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ωστόσο, με το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού, η εξυγίανση «φρενάρει», καθώς προβλέπεται ότι «οι εργαζόμενοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ δύνανται να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συστήνονται κατά κατηγορία και κλάδο αντίστοιχων με αυτές που κατέχουν οι εργαζόμενοι». Με άλλα λόγια, «τακτοποιούνται» συνολικά οι υπάλληλοι του Ταμείου, όπως φαίνεται από τη διάταξη, ανάμεσα στους οποίους και εκείνες οι περιπτώσεις των οποίων οι προσλήψεις διερευνώνται για τη νομιμότητά τους.

Η «Κ» επικοινώνησε με το γραφείο του υφυπουργού Κώστα Στρατή, ζητώντας διευκρινίσεις για να λάβει την απάντηση ότι επειδή οι εν λόγω υπάλληλοι (περίπου 10 περιπτώσεις) προσλήφθηκαν προ 15ετίας και παρόλο που «η κατάσταση είναι προβληματική» το ΥΠΠΟ «επιλέγει πολιτικά αυτή τη λύση και θα συνταχθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Χρέωναν υπαλλήλους

Στο μεταξύ, η υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου βγάζει καινούργια στοιχεία στην επιφάνεια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στον εισαγγελέα νέα στοιχεία για 40 ανυποψίαστους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που «χρεώθηκαν» δάνεια και αλληλοβοήθεια χωρίς να το έχουν ζητήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν εντοπιστεί πλαστογραφημένες αιτήσεις για αιτήματα δανείων και βοηθημάτων συνολικού ύψους 80.000 ευρώ από την περίοδο 2005 – 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή