Πεδίον του Αρεως: Παραμένουν οι σκοτεινές πλευρές στο πάρκο

Πεδίον του Αρεως: Παραμένουν οι σκοτεινές πλευρές στο πάρκο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εξορμήσεις «σωτηρίας», το Πεδίον του Αρεως διατηρεί ανέγγιχτες τις σκοτεινές πλευρές του. Οι πολυετείς αγώνες των κατοίκων –διαμαρτυρίες, επιστολές, ημερίδες, φωτισμός του πάρκου με φαναράκια και φακούς, μηνυτήριες αναφορές– έχουν ισχνούς καρπούς χωρίς τη συστηματική στήριξη της πολιτείας, συγκεκριμένα της Περιφέρειας Αττικής, και δεν διαρκούν πολύ. Σήμερα το πάρκο εξακολουθεί να είναι σε ένα μεγάλο μέρος του, σκουπιδότοπος και άβατο, ένας εξαιρετικά προβληματικός χώρος, κυρίως λόγω των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων που συχνάζουν εκεί, περιμένοντας τους «ντίλερ».

Οι περίοικοι προτιμούν να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους σε συγκεκριμένους χώρους, και όσοι μαζεύονται για τάβλι ή σκάκι συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από το κεντρικό σιντριβάνι. Οι Αθηναίοι αποφεύγουν το δασωμένο τμήμα του. Το πράσινο είναι παρατημένο. Εκεί δεν παίζουν παιδιά, δεν υπάρχουν γονείς με καρότσια, κόσμος να κάνει τζόγκινγκ. Δεν νιώθεις ασφαλής.

Προ ολίγων μηνών ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες των κατοίκων για διακίνηση ναρκωτικών στο πάρκο, παρεμπόριο, ελλιπή καθαριότητα, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς και ενδεχόμενες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής.

«Φτάνει πια! Απαιτούμε: Πεδίον του Αρεως Ελεύθερο, Καθαρό, Ασφαλές» έγραφε προ μηνών πανό που είχαν αναρτήσει κάτοικοι της περιοχής έξω από το Green Park. Οπως εδώ και καιρό επισημαίνουν οι κάτοικοι, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δώσουν άμεσα λύση. «Το πάρκο είναι υγειονομική βόμβα και έχει μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας και εγκληματικότητας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπροστά στα μάτια περαστικών, γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αναγκαζόμαστε να κλειδωνόμαστε από νωρίς στα σπίτια μας», λένε. Το βράδυ, που οι πόρτες του πάρκου κλείνουν, το καθεστώς της ανομίας μεταφέρεται στους γύρω δρόμους. Ναρκωτικά, πορνεία, βανδαλισμοί, είναι καθημερινά φαινόμενα. Κατά τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής με τη συνδρομή της αστυνομίας, οι χρήστες απομακρύνονται, και στη συνέχεια επιστρέφουν στο πάρκο.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι «οι προσπάθειες της διοίκησης αποδίδουν: είτε πρόκειται για την επικείμενη επαναλειτουργία του κτιρίου του Αλσους Οικονομίδη είτε για την αποκατάσταση υποδομών πρασίνου, τη φύλαξη και τον καθαρισμό ή για τη διοργάνωση δημόσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη σύμπραξη σημαντικών φορέων πολιτισμού». Ωστόσο, τα προβλήματα στο πάρκο παραμένουν. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, παρότι δεν έχει αρμοδιότητα για το πάρκο, και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να εκπονήσουν άμεσα ένα σχέδιο δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή