Με αργούς ρυθμούς οι «άμεσες» ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

Με αργούς ρυθμούς οι «άμεσες» ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο γρήγορα έτρεχε η πύρινη λαίλαπα στις 23 Ιουλίου, τόσο αργόσυρτα κινείται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυροπλήκτων, δοκιμάζοντας την υπομονή τους και ανανεώνοντας την οργή τους. Σοβαρή καθυστέρηση παρουσιάστηκε στην καταβολή των ενισχύσεων, ακόμα και του λεγόμενου επιδόματος «δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών» (ύψους 586,94 ευρώ). Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών για τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων έγινε τελικά στις 23 Αυγούστου, έναν ολόκληρο μήνα μετά την καταστροφή.

Βεβαίως, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους μεσολαβούν μερικές μέρες ακόμα…

Το ίδιο συνέβη και με το επίδομα αντικατάστασης της οικοσκευής (ύψους 5.869,41 ευρώ). Από το υπουργείο Εσωτερικών μιλούν για ταχύτατη ανταπόκριση, καθώς έλαβαν τους καταλόγους αιτούντων από τους δήμους (Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου) στις 16-17 Αυγούστου. Οι δημοτικές αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρονται στον φόρτο εργασίας και στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι πως έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά οι πυροπαθείς δεν είχαν παραλάβει τις «άμεσες» ενισχύσεις…

Καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν και στην καταβολή της ενίσχυσης του υπουργείου Υποδομών (5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 για τις επιχειρήσεις), η οποία συνοδεύεται από 1.200 ευρώ για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες. Οι αιτήσεις είχαν φτάσει την Πέμπτη τις 4.385. Μέχρι την Τετάρτη 22 Αυγούστου είχαν καταβληθεί τα επιδόματα σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις. Για 2.000 συνολικά μίλησε ο κ. Σπίρτζης την Παρασκευή. Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων, ώστε να μη δοθούν χρήματα σε μη δικαιούχους, «όπως είχε συμβεί στην Ηλεία». Πάντως κι εδώ είμαστε κάτω από το 50%…

Η υλοτόμηση

Την ίδια ώρα οι εργασίες αποκατάστασης στις καμένες περιοχές προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. «Πολλά καμένα δέντρα δεν έχουν κοπεί ακόμα, με αποτέλεσμα όταν φυσάει η τοξική στάχτη να αιωρείται», λένε κάτοικοι. Αναμφίβολα, η υλοτόμηση της συγκεκριμένης περιοχής είναι πιο δύσκολη από άλλες περιπτώσεις, καθώς τα συνεργεία θα πρέπει να κινηθούν με μεγάλες δυσκολίες, σε μεικτή αστική ζώνη, ανάμεσα σε μάντρες, αυλές, σπίτια κλπ. Ταυτόχρονα όμως καθυστερεί η εφαρμογή της κυβερνητικής υπόσχεσης προς τους δήμους, πως από 20 Αυγούστου και μετά θα υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση του αριθμού των συνεργείων υλοτόμησης.

Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται με τον αμίαντο, καθώς οι εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα σχετικά υλικά (π.χ. στέγες ελενίτ) έχουν επικεντρωθεί στις οικοδομές που κατεδαφίζονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος ορισμένοι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μη ασφαλείς αποκαθηλώσεις αμιαντούχων υλικών. Υπογραμμίζεται πως εάν σπάσει υλικό με αμίαντο απελευθερώνονται καρκινογόνες ίνες. Γενικότερα, στην περιοχή επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το πρόβλημα της ρύπανσης όχι μόνο του αέρα, αλλά και του χώματος και του δικτύου ύδρευσης. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν πίνουν νερό από τη βρύση, ενώ υπάρχουν και οικογένειες (συνήθως με μικρά παιδιά ή εγκύους) που μαγειρεύουν με εμφιαλωμένο νερό. Η καύση στις 23 Ιουλίου αυτοκινήτων, ντεπόζιτων, σπιτιών, δομικών υλικών, πλαστικού, απελευθέρωσε τοξικούς ρύπους, όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα κλπ. Για το ποια είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος απαιτούνται αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή