Ελεγχος για ιατρικές γνωματεύσεις Φλώρου

Ελεγχος για ιατρικές γνωματεύσεις Φλώρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προβληματικότητα του μηχανισμού που αποφασίζει την υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων με 67% αναπηρία αναδεικνύει η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος για την υπόθεση Energa επιχειρηματία, κ. Αρη Φλώρου. Το Σαββατοκύριακο ο κ. Φλώρος με μια τρισέλιδη τοποθέτησή του ανέφερε ότι «οι διατάξεις για την υφ’ όρον απόλυση για λόγους υγείας ισχύουν από ετών και ορίζουν τη διαδικασία επίσημης διάγνωσης και αξιολόγησης των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων που πάσχουν». Ακόμα σημείωσε ότι «η απόλυσή του με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α Π.Κ.), αφού εξέτισε τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που του επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχει ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί…».

Το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έδωσε στη δημοσιότητα ακριβές αντίγραφο της πράξης του ΚΕΠΑ, χαρακτηρίζοντας προϊόν συναλλαγής τη σχετική απόφαση. Η «Κ» δεν θα κρίνει την ουσία της απόφασης, καθώς περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κ. Φλώρου. Από τις σχετικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, ωστόσο, προκύπτει ότι:

• Ο κ. Φλώρος διά των παραστατών του υπέβαλε ως κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού από το ψυχιατρικό τμήμα του σχετικού νοσοκομείου κρατουμένων σχετικό αίτημα στο ΙΚΑ/ΕΦΚΑ Νίκαιας που φιλοξενεί ένα από τα 62 ΚΕΠΑ και πήρε από αυτό αριθμό πρωτοκόλλου –δίδεται ηλεκτρονικά– τον Απρίλιο.

• Στη συνέχεια εξετάσθηκε από ιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ που υπέβαλαν τη σχετική γνωμάτευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Εκεί κρίθηκε από επιτροπή που πράγματι άθροισε κάποια ποσοστά τα οποία προέκυπταν από επί μέρους γνωματεύσεις που αφορούσαν διαφορετικά ευρήματα.

• Ο διοικητικός υπάλληλος του ΕΦΚΑ, που κατά πολλούς στα social media υπέγραψε την απόφαση αλλά και το ακριβές αντίγραφο που παρουσίασε ο κ. Πολάκης, δεν ήταν εκείνος που τη συνέταξε. Αυτή παρουσιάσθηκε στο συμβούλιο της Χαλκίδας που εφάρμοσε τον σχετικό νόμο Παρασκευόπουλου.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αποφυλάκιση του κ. Φλώρου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέταξε άμεσα: Ελεγχο των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων, με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία. Ελεγχο γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών. Ελεγχο συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ. Εναρξη διαδικασιών επιθεώρησης και ένορκης διοικητικής εξέτασης. Υποβολή των πορισμάτων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ανέφερε πως φαίνεται ότι δεν ελήφθη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας υπ’ όψιν ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου, αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, το αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», τόνισε.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Φλώρος προβάλλει ακόμα το επιχείρημα ότι με απόφαση του δικαστηρίου από τις 17 Ιουλίου 2017 διατάσσεται η απόδοση των δεσμευμένων ποσών στους εταιρικούς και προσωπικούς λογαριασμούς του ιδίου και των συγκατηγορουμένων του υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων, χωρίς να έχει γίνει αυτό ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή