Βαριά καλοκαιρινή σκιά τα μπλακ άουτ

Βαριά καλοκαιρινή σκιά τα μπλακ άουτ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα ξημερώματα της Κυριακής η Υδρα βυθίστηκε ξαφνικά στο σκοτάδι και λίγο μετά παραθεριστές και κάτοικοι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν ούτε νερό, κάποιοι σκέφτηκαν ότι ίσως επρόκειτο για «μια σύντομη περιπέτεια των διακοπών». Ομως το συμβάν εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Για περισσότερο από 30 ώρες οι παροικούντες την Υδρα δεν μπορούσαν να πλυθούν με τρεχούμενο νερό ούτε είχαν κλιματισμό στα δωμάτιά τους, δεν γινόταν να κυκλοφορήσουν μετά το σούρουπο στα γραφικά σοκάκια, ούτε να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω κινητών ή λάπτοπ, όπως δεν είχαν και τη δυνατότητα να σηκώσουν χρήματα από ΑΤΜ ή να πληρώσουν με σύστημα POS. Κορυφή του παγόβουνου αποτέλεσε η δυσκολία παρασκευής γευμάτων και η σταδιακή αλλοίωση των τροφίμων σε σπίτια και επιχειρήσεις. Η επιστροφή στον Μεσαίωνα εξόργισε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, που τα τελευταία δύο χρόνια κατακλύζουν και πάλι το διάσημο νησί. Ετσι, πολλοί τουρίστες συνέρρεαν στο λιμάνι και αναχωρούσαν με τα πλοία της γραμμής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ολικό μπλακ άουτ προήλθε από βλάβη στο υποθαλάσσιο μέσω Πελοποννήσου σύστημα ηλεκτροδότησης. Το δε εργοστάσιο αφαλάτωσης, που είχε «σώσει» τα τελευταία χρόνια την Υδρα, δεν διέθετε γεννήτρια…

«Κάναμε διαχείριση κρίσης ξεπερνώντας τον ίδιο μας τον εαυτό», περιγράφει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαρία Κλαδάκη, «με το χαμόγελο στα χείλη προσπαθήσαμε να καθησυχάσουμε τους πελάτες μας και να καλύψουμε εκ των ενόντων τις ανάγκες τους. Τους πηγαίναμε από τη στέρνα του ξενοδοχείου μας κουβάδες με νερό, όπως και μωρομάντιλα και φρούτα. Αλλοι επιχειρηματίες τούς προμήθευσαν με εμφιαλωμένα νερά και επιστράτευσαν γκαζάκια για να μαγειρέψουν». Οπως εκτιμά, «έφυγε ένα 20%-30% των πελατών, ακριβή απολογισμό θα κάνουμε εντός των ημερών και μόλις θα αποκτήσουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στο Ιντερνετ». Οι διαθέσιμες κλίνες στην Υδρα, που η Πολιτική Προστασία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κυμαίνονται σε 1.000, ενώ σε 500 εκτιμώνται τα καταλύματα που διατίθενται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τις πρώτες ώρες και όσο βοηθούσε το φως της ημέρας, πολλοί ήταν εκείνοι που έδειξαν κατανόηση, η οποία όμως εξέπνεε όσο νύχτωνε. «Το πρωί της Δευτέρας ζητούσαν επιτακτικά να μάθουν πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα, αλλά η ενημέρωση που είχαμε από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν έγκυρη», σημειώνει η κ. Κλαδάκη, είκοσι λεπτά μετά τη σταδιακή επαναφορά της ηλεκτροδότησης το απόγευμα της Δευτέρας. «Οσοι θέλησαν να επισπεύσουν την αναχώρησή τους ζήτησαν και την ανάλογη αποζημίωση για την ακύρωση της κράτησης αλλά και για ηθική βλάβη», εξηγεί η ίδια, «φυσικά προχωρήσαμε σε επιστροφή χρημάτων». Το δόγμα, άλλωστε, ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» επιβεβαιώθηκε περίτρανα αυτή τη φορά. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Πολεμικό Ναυτικό που τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέφθασε στο νησί με δύο υδροφόρες, «συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των προβλημάτων».

Νησίδες «πολιτισμού» αποτέλεσαν για τις 30 ώρες του μπλακ άουτ μόνον οι επιχειρήσεις που διέθεταν δικές τους γεννήτριες και δεξαμενές. «Για πολλά χρόνια το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί ήταν προβληματικό, υπό την έννοια ότι δεν είχε γίνει ποτέ συντήρηση», δηλώνει στην «Κ» ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Ράμπιας, που δραστηριοποιείται στην Υδρα εδώ και είκοσι χρόνια. «Ετσι, με την πρώτη αστραπή, η τάση του ρεύματος έπεφτε προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία πολλών ηλεκτρικών συσκευών». Μπορεί έως σήμερα να μην είχε προκύψει διακοπή ρεύματος τόσο πολλών ωρών, ωστόσο υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για έναν τέτοιο κίνδυνο.

«Αποφάσισα να επενδύσω στην αγορά γεννήτριας, που ενεργοποιείται αυτόματα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ έχουμε και δική μας δεξαμενή», καταλήγει ο κ. Ράμπιας, «έχω ως αρχή μου, δεδομένης της ελληνικής πραγματικότητας, να έχω πάντοτε ένα plan B».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή