Δύο τελικά οι βλάβες, λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Δύο τελικά οι βλάβες, λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μία αλλά δύο, τελικά, ήταν οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής διασύνδεσης που άφησε χωρίς ρεύμα την Υδρα επί 34 ώρες. Αυτό προκύπτει από τη σχετική ενημέρωση στην οποία προέβη ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εξέλιξη η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα αφενός για την κατάσταση του δικτύου και αφετέρου για τις εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχει το εφεδρικό καλώδιο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται ότι «τα συνεργεία του αποκατέστησαν βλάβη που εντοπίστηκε στο Δίκτυο Μέσης Τάσης στη χερσαία σύνδεση του νησιού (σ.σ.: στην περιοχή του Κρανιδίου) και έθεσαν σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης του δικτύου της Υδρας με την ηπειρωτική χώρα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο». Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής: πρώτον, ότι υπήρχε βλάβη και στη χερσαία σύνδεση και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο, δεύτερον, δεν διευκρινίζεται εάν η βλάβη στο δίκτυο στο Κρανίδι προκλήθηκε ύστερα από τη βλάβη στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο, τρίτον, δεν διευκρινίζεται ο λόγος της βλάβης στο υποθαλάσσιο καλώδιο, εάν για παράδειγμα κόπηκε από την άγκυρα κάποιου σκάφους. Το γεγονός, δε, ότι η βλάβη στη χερσαία σύνδεση εμπόδισε τη λειτουργία του εφεδρικού καλωδίου, το οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει ακριβώς για να αποφεύγεται η πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης, θέτει πιθανώς επί τάπητος την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού του δικτύου.

Η ηλεκτροδότηση στο νησί του Αργοσαρωνικού αποκαταστάθηκε πλήρως χθες στις 3.10 μ.μ., ενώ για λόγους ασφαλείας παρέμειναν στην Υδρα τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενεργειακή αυτονομία της και η αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) στη 1.38 ξημερώματα της Δευτέρας για να επανέλθει στις 10 χθες το πρωί με νεότερη ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε ότι εκείνη την ώρα ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες φόρτωσης των Η/Ζ σε πλοίο που θα απέπλεε από τον Γαλατά. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση; Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης των Η/Ζ».

Το μπλακ άουτ στην Υδρα, που συνέβη σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας από το μπλακ άουτ στην Αττική, προκάλεσε την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τον τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Κ. Σκρέκα και τον αναπληρωτή τομεάρχη κ. Κ. Κατσαφάδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή