Νέα άδεια στον Κουφοντίνα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις άδειες έχει εξασφαλίσει σε διάστημα λίγων μηνών ο πολυϊσοβίτης για την εγκληματική δράση της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς και το αρμόδιο συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής Βόλου, όπου πλέον κρατείται, έκανε δεκτό το αίτημά του, χορηγώντας του μία 48ωρη διαμονή εκτός φυλακής. Η χορήγηση νέας άδειας επανέφερε τις αντιδράσεις συγγενών θυμάτων, αλλά και τις επικρίσεις για τη νομοθεσία που ισχύει μετά το 2015 και δεν εξαιρεί των ευεργετημάτων προς κρατουμένους, όπως οι άδειες, τους καταδικασμένους για τρομοκρατική δράση ή άλλους σκληρούς κακοποιούς και πολυϊσοβίτες.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ο μόνος από τους καταδικασθέντες για την εγκληματική δράση της 17Ν που κρατείται εδώ κι ένα μήνα σε αγροτική φυλακή, όπου οι συνθήκες είναι πιο χαλαρές σε σχέση με τις κανονικές φυλακές, καθώς οι διαβιούντες ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ενώ η φρούρησή τους δεν έχει σχέση με τα συνήθη κλειστά συστήματα των άλλων φυλακών. Η μεταγωγή του σε αγροτική φυλακή από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων, πολιτικά κόμματα και πρεσβείες χωρών που είχαν δικούς τους πολίτες ανάμεσα στους νεκρούς της 17Ν, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία.

Η χορήγηση αδειών στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια εκτελεστή της 17Ν έχει επικριθεί ποικιλοτρόπως, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατόν τα αρμόδια συμβούλια να αρνηθούν την ικανοποίηση των αιτημάτων του για διαβίωση εκτός φυλακής. Η νομοθεσία που ισχύει του δίνει αυτό το δικαίωμα, κάτι που δεν ίσχυε με τον νόμο του 2014, ο οποίος και καταργήθηκε μαζί με τις προβλέψεις του για ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, στις οποίες όσοι επρόκειτο να κρατηθούν, και οι καταδικασμένοι για τα εγκλήματα της 17Ν, δεν είχαν το ευεργέτημα των αδειών.

Το πράσινο φως

Η χορήγηση της νέας 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα δόθηκε από το συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής, όπου μετέχουν ο εισαγγελέας, ο διευθυντής της και ένας κοινωνικός λειτουργός, με το δεδομένο ότι οι κρατούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για άδεια κάθε δύο μήνες και ο χρόνος της μπορεί να φθάσει σταδιακά έως τις δέκα ημέρες.

Πάντως, πέραν της χορήγησης απανωτών αδειών, περισσότερο έχει προκαλέσει αντιδράσεις η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε επί μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, αφαιρώντας τη ζωή σε αθώους ανθρώπους, στο χαλαρό καθεστώς των αγροτικών φυλακών. Και, μάλιστα, μετά την κράτηση για 16 ολόκληρα χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού και υπό συνθήκες αυστηρής φρούρησης. Βεβαίως, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει αυτή τη μεταγωγή, ανακοινώνοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μεταγωγής από τον Κορυδαλλό όλων των καταδίκων προκειμένου σιγά σιγά να μετατραπεί η συγκεκριμένη φυλακή σε σωφρονιστικό κατάστημα για υποδίκους. Ωστόσο, ως σήμερα δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις, συνοδευόμενες από στατιστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι ο Κορυδαλλός αδειάζει για να στεγάζει μόνον προσωρινά κρατουμένους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή