Διευκόλυναν παράνομη είσοδο αλλοδαπών

Διευκόλυναν παράνομη είσοδο αλλοδαπών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλωμα που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών υπό τον μανδύα μη κυβερνητικής οργάνωσης εξάρθρωσε η Ασφάλεια Μυτιλήνης. Οπως προέκυψε, η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 6 Ελληνες και 24 αλλοδαποί, χρησιμοποιούσε πηγές πληροφόρησης στα τουρκικά παράλια για τις περιοχές και τις ώρες εκκίνησης ομάδων μεταναστών ή προσφύγων με προορισμό τη Λέσβο και τη Σάμο, παρακολουθούσε τις ασύρματες επικοινωνίες ελληνικών και ξένων αρχών και οργάνωνε την παραλαβή των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα ατόμων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα, που παραπέμπονται για κακούργημα.

Η ασυνήθιστη υπόθεση αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λέσβο: κατά τον έλεγχο ενός βαν μη κυβερνητικής οργάνωσης, στο οποίο επέβαιναν ένας 24χρονος Γερμανός και μια 23χρονη από τη Συρία, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε διπλές πινακίδες (με πλαστές στρατιωτικές, κάτω από τις κανονικές) και ασύρματους ναυτικού τύπου. Τα δύο άτομα συνελήφθησαν και ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβαινε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας, ύστερα από πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση λειτουργούσε ως εγκληματικό δίκτυο, το οποίο «κατ’ επάγγελμα διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια (…) παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών».

Η ομάδα συμμετείχε σε κλειστές, κρυπτογραφημένες ομάδες επικοινωνίας, μέσω των οποίων λάμβανε πληροφορίες για προσφυγικές ροές, όπως τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης προς Λέσβο ή Σάμο, τις συντεταγμένες, την κατεύθυνση και τον αριθμό των επιβαινόντων στις λέμβους, καθώς και τον τελικό προορισμό τους. Η οργάνωση δεν ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές για την έρευνα και τη διάσωση, αλλά σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις συντόνιζε την υποδοχή και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών.

Κέρδη από δωρεές

Σύμφωνα με τις Αρχές, η οργάνωση αποκόμιζε κέρδη από δωρεές ιδιωτών ή συλλογικών φορέων που υποστήριζαν τη δράση της, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι παραβίαζε τη νομοθεσία. Πάντως, η ΜΚΟ δεν λάμβανε κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε προ ενός έτους ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση, ενώ συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους εμπλεκομένους (δύο αλλοδαποί και ένας Ελληνας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή