Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ζωής τους

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ζωής τους

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωση για το διάβασμα και την πίεση των τελευταίων μηνών –ίσως και ετών– ένιωσαν χιλιάδες επιτυχόντες στα ΑΕΙ της χώρας το απόγευμα της Δευτέρας. «Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μου, δεν ήλπιζα σε τέτοιο αποτέλεσμα», λέει με ειλικρίνεια στην «Κ» ο Γιάννης Παπαδόπουλος, απόφοιτος από το 4ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, που με 19.254 μόρια εισήλθε 6ος στη Νομική Αθηνών. «Στις δώδεκα το βράδυ έκλεινα βιβλία», εξηγεί ο Γιάννης, που διαχειρίστηκε τον χρόνο του βάσει των δικών του αναγκών. «Διάβαζα ακατάπαυστα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, εξασφαλίζοντας στον εαυτό μου μια σαββατιάτικη έξοδο και μια ελεύθερη Κυριακή για βόλτες αλλά και ζωγραφική, το αγαπημένο μου χόμπι». Η «ανάσα» της Κυριακής τού έδινε πολλή ενέργεια. Επέλεξε τη Νομική, καθώς τον διακατέχει έντονα από μικρό το αίσθημα δικαίου. «Εχω, όμως, συνειδητοποιήσει ότι θα μου ταίριαζε περισσότερο ο ρόλος του δικαστή παρά του δικηγόρου», λέει ο άρτι εισαχθείς φοιτητής. Στα χρόνια που θα ζήσει στη Σόλωνος σχεδιάζει να τελειοποιήσει τα γερμανικά του, να μάθει ισπανικά, αλλά και να δραστηριοποιηθεί στη φοιτητική οργάνωση Aiesec.

Η Παρή Στεφανή, συμφοιτήτρια πλέον του Γιάννη στη Νομική, σχεδιάζει από Σεπτέμβρη να πιστοποιήσει τις γνώσεις της στα τουρκικά, στα οποία είναι αυτοδίδακτη. «Η αγάπη μου για τις ξένες γλώσσες και η γοητεία που ασκούν οι χαμένες πατρίδες με ώθησαν στα τουρκικά», αναφέρει η 18χρονη, που συγκέντρωσε 18.822 μόρια. Τα ενδιαφέροντα της Παρή, βέβαια, μοιάζουν ανεξάντλητα: έως και τη Β΄ Λυκείου έκανε μουσική και χορό, συμμετείχε στην ομάδα ρητορικής του σχολείου της, του Ραλλείου Λυκείου, ενώ το 2015 κέρδισε την πρώτη θέση στον ποιητικό διαγωνισμό του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. «Επέλεξα τη Νομική διότι, αν και θεωρητική σχολή, απαιτεί και μαθηματική σκέψη», απαντά η Παρή, που «φλερτάρει» με την προοπτική της διπλωματικής ακαδημίας, καθώς ήδη γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Πρώτος στη Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ με 21.016 μόρια πέρασε ο Ηρακλής Χατζηελενούδας, που απέσπασε και την υψηλότερη βαθμολογία στην πατρίδα του, τη Λέσβο. Πολλοί τον παρότρυναν να δηλώσει πρώτα τη Νομική. Ομως η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Euroscola και η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο επέδρασαν καταλυτικά πάνω του. Ετσι, αποφάσισε να συνδυάσει τα ενδιαφέροντά του, την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τα ταξίδια, μαθαίνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενδεχομένως συνεχίζοντας για τη διπλωματική ακαδημία. «Με περιμένει πλέον η φοιτητική ζωή», λέει χαρούμενος και ευχαριστεί οικογένεια, καθηγητές και την κοπέλα του, Αθανασία.

Ανείπωτη ήταν η χαρά της Ειρήνης Οικονόμου, όταν έμαθε ότι πέρασε 3η στο Παιδαγωγικό Αθήνας με 18.159 μόρια. Η Ειρήνη διάβασε συστηματικά και παρέμεινε στοχοπροσηλωμένη στην πρώτη επιλογή του μηχανογραφικού της. «Ευελπιστώ μέσα στη χρονιά να πραγματοποιήσω ένα άλλο μου όνειρο: να επισκεφθώ τη Γαλλία», καταλήγει, ενώ σχεδιάζει να γραφτεί σε κάποια θεατρική ομάδα. Αντίστοιχα, «στοχοπροσηλωμένη» δηλώνει και η Κρητικιά Ειρήνη Μακράκη, που πέρασε 1η στην Ιατρική Κρήτης με 19.260 μόρια. «Ο ελεύθερος χρόνος είναι ανύπαρκτος στην προετοιμασία για ιατρική», ομολογεί η Ειρήνη, που το 2017 είχε περάσει 2η στο Χημικό της Κρήτης, αλλά ξεναέδωσε Πανελλήνιες για να υλοποιήσει το όνειρό της. «Αλλαξα μόνο οπτική, πέρυσι είχα πάει τόσο πανικόβλητη, που δεν είχα δύναμη να σηκώσω το στιλό…», παραδέχεται.

Με περισσό πείσμα και επιμέλεια κινήθηκε η Ειρήνη Χατζαντώνη, απόφοιτος του ΕΠΑΛ Κω, που κατάφερε χωρίς φροντιστήριο και ενώ εργαζόταν παράλληλα να περάσει, με 17.385 μόρια, 3η στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Επέλεξα το ΕΠΑΛ διότι δεν είχαμε ως οικογένεια την οικονομική δυνατότητα για σπουδές», λέει στην «Κ». Οταν, όμως, άρχισε να φοιτά στο ΕΠΑΛ, εντάχθηκε στο εγκύκλιο πρόγραμμα η ειδικότητα των δομικών έργων, μάθημα που ενθουσίασε την Ειρήνη, που ως παιδί όταν οι συνομήλικές της έπαιζαν με κούκλες εκείνη κατασκεύαζε… κουκλόσπιτα. «Αδημονούσα να ξεκινήσει το μάθημα και είχα εξαιρετικές επιδόσεις», διηγείται, «έτσι με παρότρυναν να δώσω Πανελλήνιες». Η πρώτη, όμως, προσπάθεια δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού εισήχθη στο Γεωλογικό Αθηνών, όπου παρακολούθησε μεν τα μαθήματα, αλλά δεν την κέρδισαν. Επιστρέφοντας στο νησί, βρίσκει και πάλι full time δουλειά και ξαναπιάνει τα βιβλία μόνη της. Συμπαραστάτες είχε το σχολείο της, που της παραχωρούσε το εργαστήριο για εξάσκηση στο σχέδιο, αλλά και μη επαγγελματίες φίλους, που τις έλυναν πιθανές απορίες. Από το απόγευμα της Δευτέρας, η Ειρήνη Χατζαντώνη… πετάει. «Οι Πανελλήνιες είναι ο πρώτος αγώνας της ζωής μας και η νίκη του μας δίνει δύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή