O Πρύτανης του ΕΚΠΑ αποχαιρέτησε τον Γρηγόρη Σκαλκέα

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ αποχαιρέτησε τον Γρηγόρη Σκαλκέα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εντυπωσίαζε τον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο με τα πρωτοπόρα επιτεύγματα του ως γιατρός, το δημιουργικό και ακούραστο πνεύμα του, τη διάθεσή του να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στη νεότερη γενιά γιατρών, ανέφερε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος εκφωνώντας τον επικήδειο κατά την εξόδιο ακολουθία του καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε :«Με αισθήματα βαθιάς οδύνης απευθύνω εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το ύστατο χαίρε σε έναν Διακεκριμένο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν διεθνούς ακτινοβολίας Ερευνητή και Ακαδημαϊκό, έναν κορυφαίο Γιατρό και πρωτοποριακό για την εποχή του Χειρουργό, τον Γρηγόρη Σκαλκέα.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Xειρουργού. Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία. Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας είναι αναμφισβήτητα πολυτάλαντη και πολυσχιδής προσωπικότητα που έχει αφήσει τη σφραγίδα της στην ελληνική ιατρική, μεταπολεμικά, αρχικά από το μετερίζι του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα από την Ακαδημία. Eξελέγη Yφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Eντεταλμένος Yφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Tμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Aθηνών, δυνάμεως 35 κλινών. Στο Tμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων. Tο 1967, εξελέγη Tακτικός Kαθηγητής της Xειρουργικής και οργάνωσε μία νέα Xειρουργική Kλινική. Kατά την πανεπιστημιακή του θητεία διετέλεσε, επίσης, Eντεταλμένος Kαθηγητής Iατροδικαστικής και Oυρολογίας. Άφησε στο Πανεπιστήμιο σημαντικές παρακαταθήκες.

Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Για τις μεταμοσχεύσεις έλεγε: «το ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα μίας πολιτισμένης κοινωνίας, πρέπει, ορθά καθοδηγούμενο, να διακατέχεται από το αίσθημα της ευθύνης και της κοινωνικής προσφοράς. Πρέπει να κυριαρχείται από αισθήματα αλληλοβοήθειας και αλτρουισμού. Ατυχώς αυτό δεν συμβαίνει συχνά και η περίπτωση του καλού Σαμαρείτη σπανίζει στην εποχή μας»… Tο 1974 ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης, το οποίο αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Xειρουργικής στην Eλλάδα. Στο Eργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί διακόσιες περίπου διδακτορικές διατριβές και πενήντα διατριβές για Yφηγεσία.

Kατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, επέδειξε μοναδικές οργανωτικές και δημιουργικές ικανότητες και εκπαίδευσε πολλές γενιές χειρουργών, με τους άριστους να κατέχουν σήμερα θέσεις Tακτικών Kαθηγητών Xειρουργικής σε Πανεπιστήμια της χώρας, όπως επίσης Aναπληρωτών, Eπίκουρων Kαθηγητών, και Διευθυντών σε μεγάλα Kρατικά Nοσοκομεία της Eλλάδος. Με την ήρεμη δύναμη του, την πραότητά του και με τη μεγάλη ικανότητα του για συναίνεση δημιούργησε σχολή, και ανέδειξε πολλούς αξιόλογους επιστήμονες και εκτός της χειρουργικής ειδικότητας.

Υπήρξε μέλος πολλών Eλληνικών και Διεθνών Eπιστημονικών Eταιρειών και Kολλεγίων. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών και της Eλληνικής Xειρουργικής Eταιρείας. Ως ερευνητής, ο Γρηγόρης Σκαλκέας συνέγραψε πολλά επιστημονικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, οι περισσότερες των οποίων στον διεθνή Tύπο με σημαντική απήχηση. Επίσης, έχει λάβει διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη δημιουργία προσθετικού αγγείου για την αντιμετώπιση των θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων. Όπως έλεγε, ο καλός ερευνητής πρέπει να διαθέτει φαντασία, παρατηρητικότητα, ευρύτητα πνεύματος, να αναζητεί διαρκώς το νέο, να είναι δεκτικός σε νέες ιδέες. Και βεβαίως να είναι βαθύτατα ηθικό ον.

Γνώριζα σε προσωπικό επίπεδο τον Γρηγόρη Σκαλκέα από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμη γίνω γιατρός. Εντυπωσίαζε τον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο με τα πρωτοπόρα επιτεύγματα του ως γιατρός, το δημιουργικό και ακούραστο πνεύμα του, τη διάθεσή του να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στη νεότερη γενιά γιατρών, τον έντονο χαρακτήρα που μαγνήτιζε και χαρακτηριζόταν από μία καθημερινή δυναμική παραγωγής έργου αισθανόμενος το χρέος του προς την κοινωνία….Χαρακτηριζόταν επίσης από την εξωστρέφεια, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική προσφορά του, αλλά και ότι συνάμα, βοηθούσε και τον απλό συνάνθρωπό μας που είχε την ανάγκη του….Όπως έλεγε, ο ανθρωπισμός όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον γιατρό, διότι όπως λέει και ο Ιπποκράτης, για να γίνεις γιατρός πρέπει να αγαπάς τον άνθρωπο.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και την ευχή να είναι για τις επόμενες γενιές των γιατρών και των ερευνητών το έργο του Γρηγόρη Σκαλκέα παντοτινή πηγή έμπνευσης.. Καλό ταξίδι και αιώνια σου η μνήμη αγαπημένε μας Ακαδημαϊκέ Δάσκαλε και Καθηγητά Γρηγόρη Σκαλκέα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή