Μέρες του 2015 στη Μόρια, με 8.359 αιτούντες άσυλο

Μέρες του 2015 στη Μόρια, με 8.359 αιτούντες άσυλο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ εγκλωβισμένων από τον Μάρτιο του 2016 και την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας καταγράφει το κέντρο της Μόριας, με 8.359 αιτούντες άσυλο, όταν μπορεί να φιλοξενήσει έως 3.100. Κι ενώ πραγματοποιούνται μετακινήσεις ευάλωτων ατόμων προς την ενδοχώρα, οι αφίξεις συνεχίζονται. Χαρακτηριστικά, όπως έλεγε στην «Κ» ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης, την Τρίτη έφυγαν για τον Πειραιά 66 άτομα και χθες έφτασαν 55 νεοεισερχόμενοι. Παράλληλα, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) Απόστολος Βεΐζης σημειώνει στην «Κ» ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2015, «με τη διαφορά ότι οι πρόσφυγες τότε έμεναν λίγες μέρες στο νησί και αναχωρούσαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Λούκα Φοντάνα, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, στο BBC, ότι μικρά παιδιά ηλικίας ακόμα και δέκα ετών αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν. Ο διοικητής του κέντρου της Μόριας απαντά στην «Κ»: «Εμείς, καθημερινά, προσπαθούμε σκληρά με τον υπερπληθυσμό, με τα προβλήματα καθαριότητας και αποχέτευσης. Εχουν δίκιο να μιλούν γι’ αυτά τα προβλήματα όσοι μιλούν. Ομως, απορούμε πραγματικά με τη δήλωση αυτή των ΓΧΣ, δεδομένου ότι κανένας εκπρόσωπός τους δεν ήρθε να μας πει κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι εβδομαδιαίως όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις αναφέρουν τα περιστατικά και τα προβλήματα που προκύπτουν στον καταυλισμό και ότι σε περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας έχουν κινηθεί άμεσα, μεταφέροντας τον ασθενή στο νοσοκομείο για ειδική βοήθεια. Και κατέληξε: «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού πηγάζει αυτή η δήλωση, από τη στιγμή που συνεργαζόμαστε στενά με τους ΓΧΣ. Αναρωτιόμαστε αν είναι κίνηση εντυπωσιασμού μέσω του BBC για να συγκεντρώσουν χρήματα, εφόσον έχουν νοικιάσει και μεγάλο κτίριο στο κέντρο της πόλης, ή αν γίνεται εσκεμμένα για να μην έρχεται κόσμος. Πάντως, η αρνητική εικόνα της Μόριας δεν έχει αποθαρρύνει ανθρώπους να έρχονται». Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για τη σύνδεση της αποχέτευσης με τον βιολογικό καθαρισμό. Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις υγιεινής (τουαλέτες κ.λπ.) είναι μόνο για 1.000 άτομα.

Μιλώντας για το τι συμβαίνει στο κέντρο της Μόριας, ο κ. Βεΐζης επισημαίνει ότι η πλειονότητα των αφίξεων είναι παιδιά και ότι το κέντρο έχει κατασκευαστεί για άνδρες, «άρα δεν είναι ασφαλές για γυναίκες και παιδιά». Και συνεχίζει: «Η αξιολόγηση της ευαλωτότητας διαρκεί τέσσερις μήνες, ενώ έχουμε συναντήσει ανθρώπους που θα δώσουν την πρώτη τους συνέντευξη για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους τον Νοέμβριο του 2019». Οπως εξηγεί, από τη μια ο πληθυσμός αυξάνεται και από την άλλη οι παρεχόμενες κρατικές υπηρεσίες υπολειτουργούν. «Μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 72 ανθρώπους και μία ντουζιέρα σε 84, ενώ υπάρχει μόνο ένας γιατρός από το ΚΕΕΛΠΝΟ», αναφέρει, και επαναλαμβάνει ότι στελέχη των ΓΧΣ, που έχουν υπηρετήσει σε εμπόλεμες ζώνες, βλέπουν ότι είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση στη Μόρια.

Σε σχέση με τα περιστατικά ψυχικής υγείας, ο κ. Βεΐζης επισημαίνει ότι οι ΓΧΣ δέχονται 100 άτομα την ημέρα στην κλινική τους απέναντι από το κέντρο της Μόριας: «Η πλειονότητά τους είναι παιδιά. Δυστυχώς, πολλοί ανήλικοι και παιδιά 10 ετών έχουν αναφερθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας. Κι ενώ παλιότερα είχαμε να αναλάβουμε περιστατικά σεξουαλικής βίας και βίας από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, πλέον μας αναφέρουν περιστατικά βίας και σεξουαλικής βίας εντός του καταυλισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή