Πολιτική αντιπαράθεση για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

Πολιτική αντιπαράθεση για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει από χθες με αφορμή τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρη Καρελά, ότι 35.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών. 

Οπως ανέφερε μάλιστα λίγες ώρες μετά μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, «το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές».

Ειδικότερα, η κ. Φωτίου ανέφερε: «Η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει. Τον Σεπτέμβριο, οι γονείς που βρουν βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάρουν voucher. Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές».

Και συμπλήρωσε ωστόσο, «ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών. Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι». Επεσήμανε τέλος ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο των δηλώσεων Καρελά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «άλλη μία ψεύτικη υπόσχεση». 

«Εχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδικά εκτός» υπογράμμισε ο κ. Καρέλας.

«Αλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και συνέχισε:

«Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπενθύμισε τη σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τις 21 Αυγούστου και ζήτησε «να ενταχθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς».

Ειδικότερα, οι βουλευτές του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Θανάσης Παφίλης με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας αναφέρουν: «Έχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει "τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα", είναι παραμύθια!

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611! Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!!

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους. Όμως ούτε και τα 52.761 βρέφη/νήπια και 40.850 παιδιά για τις δομές των ΚΔΑΠ που τελικά πήραν το voucher είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές.

Την περσινή χρονιά 10 χιλιάδες voucher άλλαξαν χέρια γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή