ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Kατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους (φωτογραφίες)

s_j19_rtr2jqxo-thumb-large
seismostrikala

Ισχυρός σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 10:12 το πρωί 34 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της περιοχής των Τρικάλων, με επίκεντρο δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Eν τω μεταξύ έντονη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας ο σεισμός που ακολούθησε στις 11:26, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον ίδιο εστιακό χώρο. 

Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους, όπου αυτή την ώρα βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

Έκκληση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μουζακίου απευθύνει ο δήμαρχος, Γιώργος Κωτσός, στο πλαίσιο καταγραφής των ζημιών από τον σεισμό, που ξεκίνησε η δημοτική Αρχή, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

«Καλούμε όλους τους δημότες μας, των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, να το δηλώσουν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας με φωτογραφική τεκμηρίωση, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες» αναφέρει, σε δήλωσή του, ο κ. Κωτσός.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Kατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους (φωτογραφίες)-1  

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης τοποθετείται δυτικά του Μουζακίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας, κ. Ευθύμιο Λέκκα, ενώ έγινε αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Λαμία και από την Κεφαλονιά μέχρι την Κατερίνη. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, ενώ ενδεικτικό είναι ότι παρότι ο σεισμός σημειώθηκε 240 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, έγινε αισθητός και στην Αττική.

«Κουνήθηκε ο μισός κορμός της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Αν και η περιοχή που σημειώθηκε η δόνηση δεν παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα, ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στα παλιά σπίτια που είναι στα χωριά της Πίνδου που ξέρουμε ότι δεν συντηρούνται και έχουν υποστεί φθορά του χρόνου. Αυτή την ώρα επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ενδεχόμενες εκδηλώσεις κατολισθήσεων στα χωριά τα οποία είχαν ήδη υποστεί κατολισθήσεις τον χειμώνα, όπως Ροπωτό». 

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομάλα. Ωστόσο, παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινόμενων και είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων που συγκεντρώνονται σταδιακά», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας. 

«Υπάρχει ψυχραιμία», δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικκαίων Θωμάς Παπασίκας. Πρόσθεσε δε, ότι ο σεισμός διήρκεσε αρκετά καθώς κι ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, αναφορές για προβλήματα.

Οπως αναφέρει  το karditsalive.net αρκετοί στην Καρδίτσα ανησύχησαν λόγω του σεισμού και συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Kατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους (φωτογραφίες)-2

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το trikalaola.gr φαίνονται επίσης ζημιές σε σπίτια σε σπίτια και αυτοκίνητα στο χωριό Αργιθέα και σε άλλα χωριά της περιοχής.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Kατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους (φωτογραφίες)-3

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Kατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους (φωτογραφίες)-4

Πηγή φωτογραφιών: onlarissa.gr, karditsalive.net , trikalaola.gr