Αρχές 2019 οι διαγωνισμοί για την αποχέτευση

Αρχές 2019 οι διαγωνισμοί για την αποχέτευση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2019 τοποθετείται, πλέον, η δημοπράτηση των δύο μεγάλων έργων διαχείρισης λυμάτων στην Ανατολική Αττική: του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων – Ραφήνας και Μαραθώνα, με τα αντίστοιχα αποχετευτικά δίκτυα. Στην πρώτη περίπτωση αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ και στη δεύτερη το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νωρίτερα θα δημοπρατηθεί το αποχετευτικό δίκτυο των Γλυκών Νερών.

Μάχη με τον χρόνο εξακολουθούν να δίνουν οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα δύο μεγάλα έργα διαχείρισης λυμάτων στην Ανατολική Αττική, καθώς τα ευρω-πρόστιμα συνεχίζουν να «τρέχουν». Το κυριότερο από τα δύο έργα είναι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Σπάτων και Ραφήνας στην περιοχή Πλατύ Χωράφι, που θα εξυπηρετήσει τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, καθώς και περιοχές της Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς και Μάτι) και της Παιανίας (Μπούρας και Αργιθέα), έναν πληθυσμό περίπου 180.000 πολιτών. Οπως αναφέρει στην «Κ» η βοηθός διευθύντρια Εργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ, Τζίνα Στεφανάκου, το έργο είναι πλέον ώριμο μελετητικά, οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις (περίπου 120 στρέμματα) εντάχθηκαν στη νέα, κατεπείγουσα διαδικασία για τα μεγάλα έργα (που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για την ολοκλήρωση των έργων στους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους) και ο «φάκελος μεγάλου έργου» έχει σταλεί για έλεγχο στους Jaspers (ευρωπαϊκή ομάδα τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση συγχρηματοδοτούμενων έργων). Αυτό που απομένει είναι η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των περιβαλλοντικών όρων του έργου, μετά την οποία θα υποβληθεί το επίσημο αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε. Το έργο, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί με τέσσερις χωριστούς διαγωνισμούς: ο ένας για το ΚΕΛ και οι υπόλοιποι τρεις για αποχετευτικό δίκτυο και αντλιοστάσια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό (και εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων, που καθυστέρησαν επί δεκαετίες το έργο με τα γνωστά αποτελέσματα), η ΕΥΔΑΠ στοχεύει σε ένα πρότυπο έργο, που θα ικανοποιεί τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις επεξεργασίας, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση και «αστική» χρήση (λ.χ. πλύσιμο δρόμων).

Πιο προχωρημένο είναι το δεύτερο σημαντικό έργο αποχέτευσης στην περιοχή: ο βιολογικός καθαρισμός στον Μαραθώνα και τα δίκτυα αποχέτευσης. Ο δήμος έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση των οριστικών μελετών, που βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας από την ΕΥΔΑΠ, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί από το 2017. Ο «φάκελος μεγάλου έργου» έχει σταλεί στις κοινοτικές υπηρεσίες και αυτό που απομένει είναι η έγκριση της Ε.Ε. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με δύο διαγωνισμούς, ο ένας για το ΚΕΛ και ο άλλος για τα αποχετευτικά δίκτυα. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τους οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βουτζάς κ.ά.), τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς των δικαστών και εισαγγελέων, των δικαστικών υπαλλήλων και των πολυτέκνων, τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και τις βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής.  Τέλος, μέσα στο έτος αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δημοπρατηθεί το αποχετευτικό δίκτυο που θα καλύψει τα Γλυκά Νερά και το Φούρεσι. Το έργο έχει προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ και θα συνδέσει τις δύο περιοχές με τον βιολογικό καθαρισμό στο Κορωπί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή